Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko traju kućanski uređaji?

'Namjerno se stavlja da proizvod preživi, recimo, dvije godine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Društva Potrošač upozoravaju da se bijela tehnika sve češće izrađuje od manje kvalitetnih materijala.

Iako ih kupujemo da potraju dulje, mobiteli, televizori, hladnjaci i ostali kućanski uređaji nerijetko nam izdrže tek nekoliko godina. Na taj problem upozorilo je i Društvo 'Potrošač'. Kažu, bijela tehnika sve češće se izrađuje od manje kvalitetnih materijala, pa toliko i traje.

Pročitajte i ovo Namirnice - 1 Jesenski paket mjera Dnevnik Nove TV doznaje što će biti s cijenama osam osnovnih prehrambenih proizvoda koje su sada zamrznute Slika nije dostupna SAMO RASTE Najveći rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda imala je Rumunjska, pogledajte gdje je Hrvatska

'Plastificirano je, unutra je materijal ovaj neki slabiji', priča o svojoj novoj perilici za posuđe Zagrepčanka Marija.

Jeste li znali da su vaši mobiteli OVOLIKO PRLJAVI?!

Zato je Marijina stara perilica za posuđe izdržala 15 godina. Novoj, koju će kupiti, daje trostruko manje šanse.

'Pet godina, mislim da će toliko izdržat, više ne. Slabiji su jer je plastika unutra. Prije je bio rosfraj koji je bio kvalitetan', kaže Marija.

S gospođom Marijom slažu se i Marko i Ana, koji su tek krenuli u opremanje stana.

'Ja i dan danas imam brusilicu staru 35 godina, koja još uvijek radi. A ne vjerujem da će ta koju danas kupimo, da će radit 35 godina, sumnjam, bilo koji proizvod. Mislim da je bilo manje proizvoda iz Kine, najčešće', kaže Marko.

'Uglavnom gledam onda da je barem garancija duža, ako ništa drugo, barem na to se oslanjam, pa da će duže trajati ti materijali', kaže Ana.

Građani se žale na nove proizvode

A da kućanski uređaji sve kraće traju upozoravaju i u Društvu Potrošač. Građani im se učestalo žale na nove proizvode koji im se prebrzo kvare.

'Namjerno se stavlja da određeni proizvod preživi recimo dvije godine. Da li je to interes samog proizvođača, vjerojatno je, s obzirom da danas tehnologija omogućava, to jest njima, da se točno provjeri koliko je kvaliteta, i koliko sami materijal traje', objašnjava Igor Vujović iz Društva Potrošač.

U korist tome ide i istraživanje Europskog potrošačkog centra u Njemačkoj, koje kaže da svaki uređaj ima svoj vijek trajanja. Pa tako mobiteli traju 18 mjeseci, televizori 2 godine, a hladnjaci i štednjaci od 7 - 10 godina.

'Kad bi se napravio mobitel koji bi trajao 20 godina, većina proizvođača teleopreme, to jest mobitela, ne bi izdržalo ni pet godina, već bi zatvorili vrata proizvodnji, raspustili bi svoje radnike, i završili bi ljudi bez posla', kaže Vujović.

Ako onim što kupite, iz bilo kojeg razloga niste zadovoljni, prema zakonu imate dva tjedna da to vratite trgovcu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene