Obavijesti Video Pretražite Navigacija
financijski izvještaji

Podvukli su crtu nakon euroizbora: HDZ u plusu, SDP u debelom minusu - evo koliko su potrošili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema financijskim izvještajima za europske izbore koje su podnijele stranke, HDZ je u plusu za nekoliko tisuća kuna, dok je SDP u minusu za više od pola milijuna kuna.

Podneseni su financijski izvještaji za potrošnju tijekom kampanje za Europske izbore. Kad su stranke koje su izborile mjestu u Europskom parlamentu podvukle crtu, samo je Živi zid, točno na nuli.

HDZ

HDZ je prema financijskom izvještaju kojeg je podnio DIP-u nakon europskih izbora, za kampanju na raspolaganju imao 3.976.000 kuna. Od toga je samo jedna privatna donacija od 6.000 kuna, a ostatak su, navode, sredstva stranke. HDZ je donirao Ivica Kreštelica.

HDZ-ovci u kampanji nisu trošili više od onoga što su imali, pa su nakon izbora čak i u plusu 5.531,28 kuna. Najviše su trošili na promidžbu.

SDP

SDP je za izbore na raspolaganju imao 2.841.577,35 kuna, što vlastitih što doniranih sredstava.

Donacija su imali više od HDZ-ovaca - 47.834.07 kuna. Pojedinčane uplate varirale od 50 do 5.000 kuna. Najveću donaciju, odnosno onu od 5.000 kuna na račun SDP-a, uplatio je Zdravko Lojna.

No, SDP-ovci su u blagajnu posegnuli za nekoliko stotina tisuća kuna dublje, pa su potrošili 3.472.874,54. Stoga je manjak na njihovom račun 631.297,19 kuna.

I oni su kao i HDZ najviše novca dali za promidžbu i informiranje na različitim platformama.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković (Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP) Uskoro novi sastanak Ni razgovori dugo u noć nisu urodili plodom: Europski čelnici nisu uspjeli postići dogovor o novim šefovima EU institucija

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iznijeli razloge za i protiv Plenković i Grabar-Kitarović opet među potencijalnim kandidatima za čelno mjesto Europske komisije

Amsterdamska koalicija

U potrošnji su šire ruke bili i članovi Amsterdamske koalicije. Potrošili su više nego su imali. Prihoda im je na raspolaganju bilo 1.759.109,14 kuna. Od toga donacija 279.593,88 kuna. Doniralo se od 5.000 do 30.000 kuna. Najizdašniji donatori su Jozo Radoš, Anka Mrak Taritaš, Ivica Petričević, Valter Flego i Mladen Ružman.

Ostalo su bila, navode u Amsterdamskoj koaliciji, vlastita sredstva. Međutim, kada su podvukli račun, ostao im je minus od 134.103,88 kuna.

Mislav Kolakušić

Sa znatno manje sredstava raspolagao je Mislav Kolakušić. No, to nije bio razlog da bude u minusu. U izvještaju je prijavio da je za kampanju na raspolaganju imao 73.051,77 kuna vlastitih sredstava. Donacija, ako je suditi po izvještaju, nije bilo. A potrošio je 72.990,62 kuna. Najviše je trošio na promidžbu - 58.651,77 kuna.

Živi zid

Nešto više od Kolakušića trošili su u stranci Živi zid, ali su nakon izbora završili na nuli. Raspolagali su sa 421.253,95 kuna. Točno u lipu toliko su, tvrde, i potrošili. Vlastitih sredstava imali su 390.733,95 kuna, dok su u donacijama dobili 30.520 kuna. Najveća donacija bila je ona od 5.000 kuna koju je dao Želimir Schauer.

Koalicija okupljena u listi koju je predvodila Ruža Tomšić

Pokret za uspješnu Hrvatsku čija je kandidatkinja Ruža Tomašić izborila još jedan mandat u Europskom parlamentu, prijavio je prihode od 238.201,77 kuna koji su im bili na raspolaganju za kampanju. Od toga su dobili 12.500 kuna donacija. Najveća donacija bila je ona od 10.000 kuna koja im je uplaćena s računa tvrtke Cestograd sa sjedištem u Vinkovcima.

Rashodi su bili nešto viši, pa su i oni završili u minusu od 144.228,95 kuna.

Aktualno Središte starog grada Raba još uvijek zatvoreno, otkriveno kako je iscurio plin Rab Rab Foto: DNEVNIK.hr U gradu Rabu evakuacija stanovnika zbog curenja plina (Foto: Dnevnik.hr) U gradu Rabu evakuacija stanovnika zbog curenja plina (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr U gradu Rabu evakuacija stanovnika zbog curenja plina (Foto: Dnevnik.hr) U gradu Rabu evakuacija stanovnika zbog curenja plina (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Plin u gradu Rabu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Plin u gradu Rabu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Plin u gradu Rabu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Plin u gradu Rabu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Plin u gradu Rabu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska Središte starog grada Raba još uvijek zatvoreno, otkriveno kako je iscurio plin 1/6 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene