Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznijeli razloge za i protiv

Plenković i Grabar-Kitarović opet među potencijalnim kandidatima za čelno mjesto Europske komisije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na popisu su devet potencijalnih predsjednika Europske komisije, prema pisanju Politica. Ovaj politički magazin iznio je razloge za i protiv njihovog izbora.

Andrej Plenković sedmi je na popisu kandidata za predsjednika Europske komisije koja u novom sazivu počinje s radom 1. studenog. Politico je iznio razloge za, ali i protiv njegovog izbora.

''Bivši diplomat i bivši zastupnik u Europskom parlamentu smatra se umjerenim unutar HDZ-a, stranke koju vodi. Također je jedan od glavnih aktera koji je pomogao Hrvatskoj na putu u Europsku uniju. Smatra se miljenikom EPP-a i blizak je utjecajnom glavnom tajniku Komisije Martinu Selmayru. Pokazatelj toga koliko je popularan u EPP-u primijećen je u svibnju kada je njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila Zagreb, tijekom kampanje za europske izbore'', navode razloge zbog kojih se našao na popisu potencijalnih kandidata.

Politico navodi i razloge protiv: Službeno, nije zainteresiran, ali mnogi su tu njegovu izjavu uzeli sa zrnom sumnje. ''Njegova država nije članica eurozone niti je šengenskom prostoru. Kada bi mu se dao najvažniji posao u Bruxellesu, Komisija bi mogla potonuti u nepoznati svijet balkanske politike. Posjet Angele Merkel Zagrebu dao je naslutiti te opasnosti kada je na skupu na kojem je bila svirana nacionalistička pjesma bez njezina znanja'', navodi Politico.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka na Facebooku Grabar-Kitarović čestitala Dan državnosti: "Razumijem nužnost zapošljavanja stranaca, no zahtijevam krajnju državnu odgovornost"

Pročitajte i ovo Sastanak u Vladi s čelnicima tvrtke Rimac Automobili (Foto: Twitter/Vlada) autoindustrija u Hrvatskoj Plenković primio Matu Rimca, u petak mu stiže u uzvratni posjet: "Pokazat ćemo što je važno, na njemu je da odluči"

Kao argumente za Grabar-Kitarović na čelu Komisije navode to što je najmlađa na predsjedničkom mjestu i prva je žena izabrana na tu poziciju: ''Imenujući je predsjednicom Europske komisije pomoglo bi u osiguravanju rodne i zemljopisne ravnoteže na glavnim pozicijama EU. Bivša je diplomatkinja i bivša ministrica vanjskih poslova i europskih integracija. Također je igrala ključnu ulogu u hrvatskom pristupanju EU. Radila je na poziciji asistenta glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju''.

Politico navodi i zašto ne bi bila dobra na mjestu predsjednice Europske komisije: ''Isto kao i Plenković – na čelu je države koja nije ni u eurozoni ni u šengenskom prostoru. Kao predsjednica ima manje ovlasti od Plenkovića. Također koketira s desnim krilom HDZ-a, što bi joj otežalo stvaranje široke koalicije u Europskom parlamentu koja bi joj dala podršku.''

Aktualno Gori petrokemija u Španjolskoj, naređena evakuacija, očekuje se proglašavanje izvanrednog stanja Zapalile se opasne kemikalije u španjolskoj petrokemiji (Foto: AFP) Zapalile se opasne kemikalije u španjolskoj petrokemiji (Foto: AFP) Foto: Afp Zapalile se opasne kemikalije u španjolskoj petrokemiji (Foto: AFP) Zapalile se opasne kemikalije u španjolskoj petrokemiji (Foto: AFP) Foto: Afp Zapalile se opasne kemikalije u španjolskoj petrokemiji (Foto: AFP) Zapalile se opasne kemikalije u španjolskoj petrokemiji (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Zapalile se opasne kemikalije u španjolskoj petrokemiji (Foto: AFP) Svijet Gori petrokemija u Španjolskoj, naređena evakuacija, očekuje se proglašavanje izvanrednog stanja 1/4 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene