Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrovitelj Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Poruke djedova i baka unucima pred EU izbore

Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost. Kratka je i jasna poruka kampanje za nadolazeće EU izbore 9. lipnja, ali i baka i djedova koji znaju koliko je važno čuvati demokraciju i pravo glasa koje imamo.

U fokusu kampanje je četverominutni dokumentarni film u kojem glavnu ulogu imaju djedovi i bake i njihovi unuci. Kroz osobne priče nekoliko starijih Europljana, doživljavamo Europu u nekom drugom svjetlu – u danima nemira, ograničenja, ratova. Danima u kojima se demokracija nije mogla čuti ni doživjeti. Protagonisti iz prve ruke govore o ograničenju osobnih sloboda i iskustvu života pod represivnim režimima.

Bake i djedovi upozorili na krhkost demokracije

Starije generacije u dokumentarnom filmu podsjećaju mlađe da se demokracija ne smije i ne može uzimati zdravo za gotovo. Bake i djedovi iskreno pričaju o traumatičnim trenucima svoje mladosti kako bi iz povijesti učili, a ne ju ponavljali. Kako bi upozorili na krhkost demokracije. Kako bi osvijestili mlađe generacije da mir u trenutku može prerasti u rat. S knedlom u grlu, prisjećaju se mladosti i djetinjstva obilježenih strahom za vlastiti život.

Poruke baka i djedova unucima pred EU izbore Poruke baka i djedova unucima pred EU izbore (Foto: In Magazin)

"Čuvala sam ovo u dubini svog srca godinama. Razmišljam o tome svakog jutra, ali ne govorim o tome. Nisam trebala danas biti tu. Trebala sam umrijeti 17. Lipnja 1940. Imala sam 11 godina kad je rat počeo i 12 kad su vojnici stigli. Bili su posvuda. Sišla sam sa zdjelom za voće i izašla u vrt. Mama je ubijena dok je ležala na meni da me zaštiti. Znaš, kad imaš 12 godina i vidiš da ti je mama umrla da te zaštiti, to se ne zaboravlja," ispričala je jedna baka u dokumentarcu.

Pravo glasa na predstojećim EU izborima ima 373 milijuna ljudi. Od toga više od 26 milijuna mladih koji će prvi put dati svoj glas. Na prošlim je europskim izborima u Hrvatskoj glasalo nešto manje od 30 % birača, no čini se kako je interes za ovogodišnje EU izbore jako porastao.

 

"Posljednjih godina, kada smo bili svjedoci kriza u EU-u, potrebna je ujedinjenost i sam fokus je na ono sto nas ujedinjuje, a to je poruka o demokraciji i o važnosti glasanja. Vidimo da je sve više građana spremno izaći na izbore; 60 % posto je zainteresirano i te uzastopne krize koje su pogodile Europu na neki su nas način ujedinile i itekako ove izbore čine još važnijima", naglasila je Maja Ljubić Kutnjak, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Jedanaesta je godina otkad smo postali još jedna zvjezdica Unije i svijest je sazrela, ističe Ljubić Kutnjak. Tako četiri od pet Hrvata vidi prednost članstva u EU, a gotovo 75 % građana smatra da EU utječe na njihovu svakodnevnicu.

Poruke baka i djedova unucima pred EU izbore Jana će prvi put na glasanje za Europski parlament (Foto: In Magazin)

Unuka Jana će ove godine prvi put glasati: ''To jedini način za ostvariti ono čemu se mi nadamo i život i svijet kakav želimo''

Među njima su djed i unuka, Božidar i Jana koji su zajedno sa sudionicima iz preostalih 26 država članica bili odabrani za sudjelovanje u ovom jedinstvenom europskom projektu, ali nisu završili u filmu. Jana je devetnaestogodišnjakinja koja će ove godine prvi put glasati i koja smatra da se želje njezine generacije mogu čuti i ostvariti jedino sudjelovanjem u EU izborima.

"Svi kažu da je budućnost na nama i da je najdirektnija poruka da se izađe na glasanje i da je to jedini način za ostvariti ono čemu se mi nadamo i život i svijet kakav želimo", istaknula je Jana Jančiković.

Njezin djed Božidar (84) smatra kako se za održavanje i čuvanje demokracije treba istinski truditi. Jer tanka je granica između mira i nemira.

Poruke baka i djedova unucima pred EU izbore Unuka Jana i djed Božidar (Foto: In Magazin)

"Razlika je to da su sad mogućnosti izražavanja svojeg mišljenja, svoje volje, svojeg svjetonazora daleko veće nego što je bilo prije. Cijeli svijet ide naprijed, dogodile su se dramatične promjene u arhitekturi svijeta, raspalo se, izazvalo tektonske promjene. Moramo se truditi da ova naša okolina iskoristi priliku koja joj je dana. Mi spadamo u Europu po svojoj povijesti i mogli bi na koncu reći da se ulaskom u EU Hrvatska vratila kući", naglasio je Božidar Jančiković.

"Ja sam stanovnik Europe, to najbolje prikazuje tu privilegiju živjeti više od pola svog života kao stanovnik EU i uživati u svim tim privilegijama i mogućnostima koje takav život može dati mladim ljudima ali i svima ovdje", nadovezala se Jana.

Kolektivna odgovornost i ulaganje u budućnost

Glasanje je briga o demokraciji, kolektivna odgovornost i ulaganje u budućnost. A kako bi ta budućnost trebala izgledati? Što bi Hrvati htjeli za sebe? Htjeli bi da se u Europskom parlamentu više priča i radi po pitanju zapošljavanja i novih radnih mjesta, ali i borbi protiv siromaštva.

Poruke baka i djedova unucima pred EU izbore Izbori se održavaju 9. lipnja 2024. (Foto: StoryBlocks)

Glasanje je čuvanje demokracije. To je i glavna poruka baka i djedova iz dokumentarnog filma. Poruka za njihove unuke, ali i za ostatak Europe.

"Draga Suzanne, draga Suus. Znaš da sam rođen u godini kada je svijet planuo. Tako nešto utječe na čitav život. Srećom, ti se rodila u vrijeme mira i prosperiteta", rekao je jedan od djedova.

"Znaj da sloboda i demokracija nisu uvijek bile tu i da ih vrlo lako možemo izgubiti", nadodala je jedna baka.

"Kad bih ti mogla ostaviti jednu poruku prije nego odem: Živite demokraciju. Slušajte jedni druge. Dobro čuvajte demokraciju kad mene više ne bude", zaključili su.

Na meni je. Na tebi. Na našoj generaciji. Na cijeloj Europi. Izađimo na izbore 9. lipnja i sačuvajmo demokraciju.


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u partnerskoj suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj po najvišim profesionalnim standardima.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene