Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni one nisu prošle neoštećeno

Kako su u potresu prošle crkve? "Svaki onaj komad što je pao mogao je ubiti čovjeka"

Oštećenja na vrijednim romaničkim i baroknim crkvama, zaštićenim kulturnim dobrima grada Zagreba, nisu mala, ali ni katastrofalna. Na svu sreću u sakralnim objektima nitko nije teže stradao.

Katedrala još stoji iako je kameni križ s tornja pao na Nadbiskupski dvor u kojem je, na svu sreću, prošao neozlijeđen kardinal Josip Bozanić.

Pročitajte i ovo Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo" Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće"

Unutrašnjost katedrale u daleko je najboljem stanju od ostalih oštećenih crkvi. U Palmotićevoj Bazilici Srca Isusova urušio se svod. Crkva svetog Marka nema znatnijih oštećenja na pročelju, no svod je popucao.

"Spremao sam se ustati. Izletim i prvo pogledam Marka pa Katarinu. Crkvu ćemo do daljnjega zatvoriti", rekao je vlč. Vladimir Magić, župnik crkve svetog Marka i crkve svete Katarine.

Stabilna je i barokna crkva svete Katarine na Gornjem gradu, iako su se unutra trusile freske i srušilo nekoliko slika. Naraštaji će učiti da je dva puta obnovljena: prvi put nakon potresa 1880. i drugi put nakon potresa 2020. godine.

Župa pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju ne izgleda lijepo, ali i krov i zid bit će ubrzo obnovljeni. Bez oštećenja nije prošla ni pravoslavna crkva Preobraženja Gospodnjeg.

"Svaki onaj komad što je pao mogao je da ubije čovjeka. Nadamo se da će narod izdržati sva ova iskušenja koja su nam se pred Uskrs nakupila", rekao je arhimandrit Danilo Ljubotina.

S druge strane Medvednice lakše je ozlijeđen župni vikar u župi Marija Bistrica u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke. Našao se na stubama za vrijeme prvog potresa, u trku je pao i ozlijedio lijevu potkoljenicu, rame i glavu.

Ipak, koliko god crkve bile oštećene i neki pojedinci ozlijeđeni, dok god ispod njih bude živih i zdravih ljudi, bit će i tornjeva i križeva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene