Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Po dostupnosti podataka iz proračuna javnosti, Hrvatska zauzima gornji dio svjetske ljestvice.


To pokazuje svjetsko istraživanje u kojem je maksimalni broj mogućih bodova 100. Na vrhu transparentnosti proračuna su Novi Zeland, Južna Afrika, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedska.

Vezani članci Majmunske boginje Pozitivan na PCR testu: Prvi slučaj majmunskih boginja u Hrvatskoj Testiranje na koronavirus, ilustracija Virus se brže širi: Veliki skok broja novozaraženih, preminule četiri osobe

Otvorenost državnog proračuna označava mogućnost pristupa građana jednostavnim, razumljivim i pravovremenim proračunskim informacijama središnje države.

Hrvatska je dobila 61 bod i smjestila se između Portugala i Meksika. Dok samo dno ljestvice otvorenosti proraračuna za javnost drže Ekvatorska Gvineja, Katar i Mijanmar s nula bodova.

'Proračunska transparentnost je usko povezana i s ostvarivanjem višeg kreditnoga rejtinga zemlje i privlačenjem ulaganja s poboljšanjem fiskalne discipline pa smanjenjem duga i deficita, efikasnošću javnih rashoda i smanjenjem korupcije', kazala je Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije.

>> Ekonomske slobode u Hrvatskoj? Od nas su bolji Bocvana, Gana, Ruanda...
 
IBP je Indeks otvorenosti proračuna, a za 2012. godinu je izračunat za 100 država na temelju podataka iz 2010. i 2011. godine. Indeks otvorenosti proračuna je jedini neovisan i međunarodno usporediv pokazatelj, kojim se od 2006., svake dvije godine, mjeri i prati proračunska otvorenost u velikom broju država.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju