Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasljednici Martine Dalić

Plenković skupio 77 ruku: Tolušić izabran za potpredsjednika Vlade, Horvat za ministra gospodarstva

SDP-ovci u Saboru (Foto: Pixell)
SDP-ovci u Saboru (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija SDP-ovci u Saboru (Foto: Pixell) SDP-ovci u Saboru (Foto: Pixell) Foto: Pixell +0 HDZ-ovci u Saboru (Foto: Pixell) Galerija 1/2 >>
Hrvatski sabor u petak je potvrdio novog potpredsjednika Vlade i novog ministra gospodarstva, nakon što je Martina Dalić zbog afere Hotmail na te dužnosti dala ostavku.

14:00 Darka Horvata u Saboru će zamijeniti Sunčana Glavak, bivša zastupnica i Vladina glasnogovornica, koja se vratila u zastupničke klupe. Sabor je o tome odlučio jednoglasno, sa 87 glasova 'za', zbog tehničkih problema s elektroničkim sustavom, spomenutu je odluku izglasovao ručno.

Pročitajte i ovo Presuda: Ilustracija - 2 Odluka Optužnog vijeća Afera Po babi i stričevima: Odbijeni prijedlozi obrane bivših ministara za izdvajanje dokaza Ministri s optužnicom Jedan uhićen na dužnosti Brojne afere: Zamijenjena ili smijenjena čak 22 ministra u dva mandata Andreja Plenkovića

13:50 Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izvijestio je novinare o razlozima zbog kojih je veći dio oporbe napustio dvoranu za vrijeme glasanja o novom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Tolušiću i ministru gospodarstva Darku Horvatu, poručivši da treba ići na prijevremene izbore.

"Umjesto da javnost bude obaviještena o upletenosti Vlade i njezinih najviših dužnosnika u priču o Agrokoru, oni se ponašaju kao da je sve normalno i imenuju nove ministre. Mi u tome nećemo sudjelovati i nećemo im biti kulisa u reguliranju unutarstranačkih odnosa u HDZ-u i davanje legitimiteta nečemu što bi u svakoj normalnoj zemlji završilo prijevremenim izborima", kazao je Bauk.

Nakon što je većina zastupnika oporbe, predvođena SDP-om, HSS-om i Mostom, napustila sabornicu u dvorani je ostalo 88 zastupnika, a Tolušić i Horvat su izglasani sa 77 glasova, koliko trenutačno broji parlamentarna većina.

13:08 Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede, potvrđen je za potpredsjednika Vlade u Saboru sa 77 ruku dok je protiv bilo osam zastupnika. 

HDZ-ov Darko Horvat izabran je također sa 77 glasova za novog ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta. Protiv je bilo 11 zastupnika. 

Više o imovinskoj kartici novog  ministra pročitajte OVDJE.

12:50 Stanka je do 13 sati.

12:46 SDP i Živi zid zatražili su stanke prije glasovanja.

"HDZ se i dalje ponaša kao da je sve normalno! Predlažete nove zakone koji će opelješiti hrvatske građane kako bi se neki drugi Borgovci obogatili. Pozivam vas kolege zastupnici - nemojte pristati prikrivati kriminal koji se desio u Agrokoru!" poručio je Maras. 

Ivan Vilibor Sinčić ponovno je pozvao premijera Plenkovića na ostavku.

Stanke su zatražili i Most i HSS.

"Tražim da se provede sigurnosna provjera gospodina Horvat koji je neki dan rekao da ima oružje kada su ga novinari pitali o tome kako ga opozicija napada! Evo, vidite što se danas događa u Zagrebu gdje je bila pucnjava! Neka svi prođemo kroz kontrolu detektora metala!", rekao je Beljak.

"Onda bismo svi morali ići, tko zna kakvi bi bili rezultati na kraju", odgovorio mu je predsjednik Gordan Jandroković.

Kandidat za dužnost potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo je ministar poljoprivede Tomislav Tolušić, a za dužnost ministra gospodarstva Darko Horvat, HDZ-ov zastupnik i ministar poduzetništva i obrta u Vladi Tihomira Oreškovića.

Oni su u srijedu nakon višesatnog odgovaranja na pitanja dobili potporu saborskih odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav te gospodarstvo. O njima se na plenarnoj sjednici Sabora neće raspravljati, nego će se samo glasovati o povjerenju.

Koalicijski partneri prije su dali "zeleno svjetlo" premijeru Andreju Plenkoviću za planirane kadrovske promjene.

Bačić: Danas se neće glasovati o lex LNG

Predsjednik Kluba HDZ-a potvrdio je da, zbog brojnosti podnijetih amandmana, Sabor u petak neće glasovati o Vladinu prijedlogu zakona o terminalu za ukapljeni zemni plin tzv. lex LNG, te najavio da bi Sabor to mogao učiniti idući tjedan, ili poslije blagdana Tijelova.

S obzirom na velik broj amandamana (380) koje je SDP predložio, danas nećemo o tome glasovati, potvrdio je Bačić novinarima i najavio kada bi se to moglo dogoditi.

Danas u toku dana odlučit ćemo kad će to biti - u utorak ili srijedu ili tjedan nakon blagdana (Tijelova, 31. svibnja), kazao je, najavivši da će čitavo jedno popodne posvetiti samo glasovanju o amandmanima, a onda i o samom zakonu, lex LNG.

Arsen Bauk, predsjednik Kluba SDP-a, koji je tražio da se spomenuti zakon, umjesto po hitnoj, donese u redovnoj proceduri, dakle u dva čitanja, smatra da bi bolje bilo da vladajući glasuju po zaključku SDP-a, pa zakon pošalju u treće čitanje i "malo više komunicraju s lokalnom samoupravom".

Ako ne prihvate taj zaključak, 380 amandmana puta dvije minute obrazlaganja svakoga je još jedan cijeli dan rasprave o LNG-u, pa će to biti drugo čitanje, izračunao je zastupnik. (N.C./Hina)
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene