Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve crno na bijelo

Koliko bolnice troše uskoro će se mjeriti centralnim informatičkim sustavom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko bolnice troše, kako i koliko kvalitetno zdravstveno osoblje radi - ubrzo će se moći mjeriti putem centralnog informatičkog sustava, u koji će biti umrežene sve bolnice.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić svim je ravnateljima bolnica predstavio ambiciozni projekt, koji će se u idućih 200 dana detaljno prikazivati prije negoli uđe u bolničku praksu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Platila ga životom Greška vodovoda dovela do tragedije: Žena dobila astronomski račun za vodu, od šoka završila u bolnici i umrla Ilustracija sretna nova godina! Nova godina donijela je nove promjene za pacijente: Neki će morati dublje posegnuti u džep za mnoge usluge

Svaki mjesec KBC Sestre milosrdnice od 52 milijuna kuna mjesečnog limita, gotovo 80% izdvaja za plaće zaposlenika, potom za posebno skupe lijekove te za lijekove i potrošni materijal. Uvođenjem centralnog upravljačkog sustava ubrzo će se znati poslovanje i troškovi svih bolnica te kako i koliko svaki liječnik svakodnevno radi.

"Mi već sad imamo praćenje broja pretraga, operacija, asistencija po liječniku i možemo tako pratiti neke parametre. Ali to nije dovoljno. Jer time se još uvijek ne vidi razlika između onoga tko radi dobro i kvalitetno i onog tko radi puno, a ne kvalitetno. Ja mislim da je ovo spas sustava", rekao je Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

"Ovaj sustav koji mi sad imamo prepoznaje danas samo mene da sam operater, a dvoje mojih kolega koji su bili sa mnom i stvarno se isto naradili, sustav ih ne prepoznaje", istaknuo je Davor Vagić, otorinolaringolog u KBC-u Sestre milosrdnice.

Novim sustavom, to bi se trebalo promijeniti. Za bolničke liječnike to će biti jedino moguće ako se uvedu određeni kriteriji.

"Moraju uključivati vremensko kadrovske normative i moraju uključivati razlike po specijalizacijama. Zato jer znamo da je velika razlika između jednog liječnika koji radi samo ambulantno od jednog liječnika koji radi u operacijskoj sali, ima ambulantu i još radi na Odjelu. S druge strane, pozdravljamo i registre ishoda liječenja koji moraju postojati u svakom bolničkom sustavu", rekla je Ada Barić Grgurević iz HUBOL-a.

Pomoću ovog sustava napokon bi se trebalo vidjeti na što bolnice troše novac, ali i kako njezini djelatnici rade. Resorni ministar želi što prije uvesti reda u zdravstveni sustav, koji već godinama stoji na klimavim nogama.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene