Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pokladni je utorak. Veselo je diljem Hrvatske. Stanovnici baranjskog Vardarca njeguju mađarski pokladni običaj kokošuteš ili u prijevodu udaranje pijetla. Nestašni mladići maskirani u pijetlove obilaze selo pri tom zadirkujući djevojke i žene...


Vesela karavana krenula je kroz selo. Nestašni pijetlovi su u akciji. Kući ne idu praznih ruku. Ako su se djevojkama svidjeli, za nagradu dobijaju kokošje jaje. 'Jaja se dobivaju zato jer se kuha dolje iš-paprikaš. Od jaja se napravi tijesto za taj paprikaš i krofne se prave od jaja', pojašnjava Robert Molnar iz Vardarca.

Vezani članci Šteta od nevremena u Baranji - 2 Zbrajaju se štete od nevremena u Baranji: "Za sat vremena nam uništen cijeli rad i ulaganje" Akademija blata u Baranji - 4 U Baranji počela neobična akademija: "Kuće su se radile od blata, a u naprednu verziju ide i balega"

Jaje je na dar. Za sve ostalo u paprikašu moraju se malo više namučiti. 'Trebali bi ići u dvorište da mi ukradu pijetla, ali ja sam njih preduhitrila, izađem van da mi ne bi ukrali pijetla, pa bi tog pijetla navečer kuhali', kaže domaćica Elizabeta Boćkaj.

>> Dubrovčani se natjecali u pripremi šporkih makarula

U veseloj povorci na baranjskoj cesti i čamac. Na čamcu vatra. 'Zato da istjeramo zimu i da dođe proljeće. A čamac je da ne bude poplava ove godine', kaže Laslo Balog iz Vardarca.

Vardarac je jedinstven u Hrvatskoj upravo po kokošutešu. 'To je kod nas preraslo iz jednog mjesnog običaja u veliko druženje, gdje nam dolaze gosti iz Mađarske, Hravatske, Rumunjske, Vojvodine', kaže predsjednik Mjesnog odbora Vardarac Žolt Micheli.

Sve te goste treba i nahraniti. Na sreću, skupili su pijetlovi dosta jaja. Katica, Elizabeta i Marija čitav dan mijese i peku krofne. 'Tri tisuće. - Puno je to posla? - Boga mi je, od jutra', kaže kuharica Katica Peter.

Uz vruću i slatku krofnu, tko se ne bi prepustio karnevalu...

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook