Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Da je Hrvatska zemlja apsurda, pokazuje i sljedeća priča: Imamo više od 340 tisuća nezaposlenih, ali i potrebu za uvozom radne snage!


Vlada je donijela kvote za izdavanje radnih dozvola strancima, među brojnim zanimanjima su maseri, piloti, ali i radnici u brodogradnji. U Hrvatskoj je 530 nezaposlenih vozača teretnih vozila, i njih uvozimo, jer naši, navodno, ne žele voziti u Sibir.

Vezani članci Turisti pristižu u Hrvatsku - 7 Ususret sezoni: Od početka godine posjetilo nas je više od tri milijuna turista - "Četiri tjedna smo u Hrvatskoj, a još nam je i malo vremena" Slika nije dostupna Mrsić u Podgorici potpisao sporazum o jednostavnijem protoku radne snage

>> Nezaposlenih 334.351, lošije je bilo samo 2003. godine...

U ovoj godini zaposlit ćemo 271 stranog elektrozavarivača u brodogradnji. Na našoj burzi rada ima ih 206, no čini se nisu dovoljno dobri. Bez stranih radnika hrvatski brodograditelji neće moći obaviti ugovorene poslove, stoji u odluci koju je donijela Vlada o kvoti radnih dozvola za strance. 'Od strane HZZ-a predloženo je da se paralelno provodi stručno osposobljavanje za sva zanimanja koja trebaju Hrvatska brodogradilišta i to uz njihovu punu suradnju', rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Ukupno 3.998 dozvola bit će izdano strancima. Posao će dobiti u raznim sektorima od masera, puhača stakla, do pilota. Ograničenje stranih radnika najveće je u građevini, samo četiri geobušača. 'S obzirom da je preko 30 tisuća ljudi nezaposleno u tom sektoru stalo se na stanovište da se ne dozvoli više od 4 dozvole', istaknuo je Mrsić.

'Većina radne snage, odnosno građana Hrvatske spremna je preseliti se i u druge krajeve hrvatske, izvan svog mjesta stanovanja, i u inozemstvo', kaže Martina Lovrić s portala Moj posao. No ipak nisu spremni na sve. Uvozimo i vozače teretnih vozila u međunarodnom prijevozu. 'U Hrvatskoj nije bilo kandidata koji su željeli voziti na tim specifičnim rutama, to su rute u Sibiru, još i dalje', rekao je Mrsić.

Dobra vijest za radnike u ugostiteljstvu i turizmu. Vlada se potrudila i u tom sektoru ograničiti broj dozvola. Upitna ostaje još samo kvaliteta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju