Nastavljeno suđenje Milanu Bandiću na Županijskom sudu (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Nastavljeno suđenje Milanu Bandiću na Županijskom sudu (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Bivši pročelnik zagrebačkog Ureda za financije Slavko Kojić u srijedu je na suđenju zagrebačkom gradonačelniku i suoptuženicima u aferi Agram posvjedočio da su o službenim putovanjima gradskih zaposlenika odlučivali Milan Bandić i pročelnici ureda.


Gradonačelnik Milan Bandić odlučivao je o putovanjima pročelnika, a oni o nižerangiranim kolegama, rekao je Slavko Kojić na zagrebačkom Županijskom sudu.

Vezani članci Milan Bandić Bandić o kaznenoj prijavi zbog sljemenske žičare: "Ja sam odgovoran za sve i kad golub krepa" Milan Bandić (Dnevnik.hr) Suđenje Bandiću za Agram počinje 11. listopada

Dodao je da su uz gradske zaposlenike na službena putovanja mogli ići i vanjski suradnici ako su radili u interesu Grada Zagreba, o čemu je diskrecijski odlučivao gradonačelnik Bandić.

Na suđenju je svjedočila i Elena Kocijan koja je 2013. i 2014. radila u gradskoj Službi za protokol.

Pojasnila je da je osoba koja je trebala ići na putovanje predavala zahtjev, nakon čega su im izdavani putni nalozi. Gradonačelnik je pak nakon poziva za putovanje odlučivao hoće li ići on ili netko od njegovih suradnika, kazala je svjedokinja.

Optužnica predana sredinom prosinca 2015.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu. Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinskopravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinskopravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad-projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig, koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne. (Hina)