Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kaže da to nije moguće

Bandićev gradski šef financija demantira ogroman dug Zagreba: "To je prijesna laž"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik zagrebačke organizacije BM 365 - Stranke rada i solidarnosti Slavko Kojić u srijedu je skandaloznom nazvao tvrdnju zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da je Zagreb zadužen sto posto, što je daleko više od zakonom dopuštenih 20 posto.

"Zagreb nije dužan više od 20 posto jer niti ne može biti dužan više od 20 posto i to je prijesna laž koju je gradonačelnik iznio na Gradskoj skupštini", ustvrdio je na konferenciji za novinare Kojić, koji je bio dugogodišnji pročelnik za financije pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

Pročitajte i ovo Beba - 3 Na snazi od sredine travnja Grad Zagreb diže naknadu za novorođenčad, bit će značajno viša Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

Ustvrdio je da se Zagreb po zakonu nije mogao niti se zadužio za više od 20 posto jer suglasnost za to daje Ministarstvo financija. Tomašević se "okliznuo" na tvrdnji o iznosu duga jer nego se mjeri onoliko koliko dospijeva u godini, kaže Kojić.

Podsjeća da je Gradska skupština na prošloj sjednici donijela odluku o zaduženju za 336 milijuna kuna, a Ministarstvo financija ne bi Gradu moglo odobriti to zaduženje da je već probijeno tih 20 posto.

Osim toga, ni agencija Standard&Poor's ne bi ocjenu rejtinga "BB -" s negativnih prognoza podignula na stabilne da je Zagreb dužan 100 posto.

Ne treba podizati cijene usluga građanima

Smiješno je što je Tomašević uzeo dugove od ZET-a, Zagrebačkog holdinga i Grada Zagreba te ih mjerio u odnosu na prihod ili proračun samo jednog od njih - Grada Zagreba, i to bez proračunskih korisnika.

Kojić napominje da podaci o dugu ZET-a od 900 milijuna kuna, Holdinga od 4,9 milijardi kuna i Grada Zagreba od oko 2,4 milijarde kuna ne odstupaju bitno od onoga što je već objavljeno tijekom proljeća.

Priznaje da problem zagrebačkih financija nije mali i da je bivša vlast napravila "niz grijehova", ali glavni uzrok problema su promjene u zakonskim okvirima zbog kojih je Zagreb ostao zakinut za preko sedam milijardi kuna u šest godina.

Smatra da rješenje treba tražiti kod države u supstituciji nedostataka prihoda, u boljoj organizaciji trgovačkih društava i monetizaciji nekih trgovačkih društava. I neke nekretnine trebat će u kratkom roku privremeno prodati da se dođe do potrebnog novca.

Tomaševiću je savjetovao da ne podiže cijene komunalnih usluga građanima. "Prije nego što se riješe uzroci disbalansa između prihoda i rashoda bolje je monetizirati imovinu Grada koja nije u neposrednoj funkciji izvršavanja usluga građanima", poručuje Kojić.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene