Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznenađeni?

Koji apsurd! Većina učenika sporna pitanja iz hrvatskog jezika riješila TOČNO!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sporna pitanja, koja su kao takva prepoznali i članovi Jovanovićeve ekspertne skupine, bilo je 91%, odnosno 86% točnih odgovora.

'Kakav je odnos Gregora Samse prema poslu' i 'Koju Kristovu osobinu S. S. Kranjčević ističe' - to su jedna od spornih pitanja koja su razljutila maturante, a za koje je i stručna skupina iz Ministarstva obrazovanja procijenila da su sporna. No učenici su upravo ta pitanja riješili s velikom točnošću - bilo je 91%, odnosno 86% točnih odgovora, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavljeni detalji krađe 18-godišnjaci ukrali ispite za državnu maturu, žena (43) ih uništila Slika nije dostupna Rekacije na priopćenje 'Žale se zbog pomicanja vremena mature, a trebalo bi im još par godina učenja pisanja'

Na sporno pitanje 'zašto se Werther povlači u sebe' bilo je čak 80% točnih odgovora, a upravo su profesori iz stručne skupine koja je provjeravala pitanja zamjerili kolegama zašto su 'Patnje mladog Werthera' uvrstili među pitanja jer se, kažu, radi o iznimno teškom tekstu, piše Večernji.

>> 'Apsurd više klase': Evo što nastavnici kažu o analizi državne mature!

S druge strane, učenici su imali puno lošije rezultate iz pitanja koja nisu bila 'sporna'. Tako je samo 15% učenika prepoznalo palatalizaciju u 54. pitanju više razine, a samo 18% ih je znalo ispravno napisati 'fotoklub'.

Samo 13% učenika znalo je odrediti složenu rečenicu u 69. pitanju osnovne razine, a 23% saznalo je kakva je Cesarićeva poetika.

>> Jovanović: 'Državna matura ne može biti roba s greškom'

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene