Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiži zakonske izmjene

Koje su zapravo boje kozini papci, a koje kuna na hrvatskom grbu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedoumice oko grafičkog izgleda hrvatskog grba trebale bi biti otklonjene donošenjem izmjena Zakona o grbu i zastavi na predstojećoj saborskoj sjednici.

Hrvatski sabor idući tjedan počinje 8. sjednicu, odlučilo je danas saborsko Predsjedništvo, koje se usuglasilo i da će Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, nakon što je otkriveno da se hrvatski grb u nekim detaljima razlikuje od službenih rješenja, pokrenuti postupak izmjena Zakona o grbu i zastavi.

Pročitajte i ovo Dmitro Kuleba Osvrnuo se na duhove prošlosti Ukrajinski ministar oštro odgovorio papi: "Naša zastava je žuto-plava, a njega pozivam da izbjegne ponavljanje pogrešaka iz prošlosti" Hrvatski sabor Burno jutro u Saboru Teške riječi tijekom rasprave o lex AP: "Želite poslati poruku o zaštiti žena, a nositelj liste vam je dva puta prijavljen za nasilje"

Nakon sjednice Predsjedništva predsjednik Sabora Josip Leko izvijestio je kako nova sjednica počinje u srijedu, 10. travnja aktualnim prijepodnevom i s dnevnim redom koji će brojati 65 točaka.

>> Osijek: Građanima koji redovito plaćaju račune daruju - zastavu

Novinarima je kazao i kako je Predsjedništvo razmotrilo problem neusklađenosti grafičkog standarda hrvatskog grba sa Zakonom o grbu i zastavi te zaključilo da će Odbor za Ustav pokrenuti postupak izmjena Zakona o grbu i zastavi, temeljem kojih će se dati nalog o izradi grba koji će u materijalnom obliku odgovarati propisanom standardu.

Leko je upozorio na problem da hrvatski grb još nije uređen, budući da se zastalo tek na nacrtu te da bi Zakon trebao podrobnije opisati kako bi taj službeni državni simbol trebao izgledati.

Je li kuna smeđa ili zlatna, jesu li kozini papci crveni ili ne?

Zakonom bi, primjerice, trebalo biti opisano, je li kuna, koja simbolizira povijesnu ulogu Brodskog Posavlja, smeđe ili zlatne boje, jesu li papci i rogovi na istarskoj kozi crveni ili neke druge boje, koliko je rubna crvena crta odmaknuta od samog grba, koji je nagib luka, i slično.

"Sve bi to trebalo opisati kada se radi o službenim obilježjima, druga je stvar kada se radi o kreaciji i slobodi umjetnika", rekao je Leko, a na upit tko bi takve promjene trebao uobličiti odgovorio je da će se to tek vidjeti.

Upitan nije li čudno da se u promjene državnog grba ide sada, nakon više od 20 godina koliko taj simbol postoji, odgovorio je kako ne smatra čudnim da se usklađuje ono što do sada nije bilo usklađeno. "Materijalni oblik je trebalo izraditi i prije 20 godina, ali to nije rađeno. Ne mislim da je tu ništa čudno", kazao je predsjednik Sabora.

Na dnevnom redu i rebalans proračuna, izmjene Zakona o PDV-u...

Saborske odbore Leko je pozvao da se sastanu početkom idućeg tjedna i očituju se o točkama koje su predviđene za raspravu u prvom tjednu zasjedanja, poput prijedloga rebalansa državnog proračuna, izmjena Zakona o PDV-u, te zakonima o rodiljnim naknadama i naknadama za radnike u stečajnom postupku.

Izvijestio je kako bi nova sjednica trebala bez prekida trajati tri tjedna, potom bi se uoči praznika rada 1. svibnja prekinulo zasjedanje do iza lokalnih izbora, koji su zakazani za 19. svibnja.

Sabor bi zatim nastavio raditi sve do kraja redovitog ljetnog zasjedanja koje po Ustavu završava 15. srpnja, uz jednotjednu stanku za blagdane krajem lipnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene