Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neklasično Vijeće

ISTRAŽILI SMO Koje su stvarne zadaće novoosnovanog Vijeća za suradnju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće za suradnju još nije počelo s radom, a već ih se naziva paravladom i postavlja pitanje jesu li važniji i od ministara.

Dok se još uvijek u redovima HDZ-a traži novog ministra branitelja, sve je spremno za početak rada novog tijela - Vijeća za suradnju. Tijelo osnovano na temelju sporazuma MOST-a s Domoljubnom koalicijom, trebalo bi odlučivati o političkim kadrovima u ministarstvima, ali i o reformama.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima Ivan Penava Nova koalicija? Penava poslao apel Mostu: "Oformimo koaliciju!"

Neki od članova Vijeća poručuju kako oni nisu nikakva paravlada niti su moćniji od ministara. Rad Vijeća reguliran je Sporazumom o suradnji i trebali bi biti zaduženi za kadrovska pitanja. Dakle ministre imamo ali sve pomoćnike ministara i ostale dužnosnike trebalo bi dogovoriti upravo Vijeće.

No nije to jedina njihova funkcija. Vijeće će imati i zadatak rješavanja mogućih sporova i razmimoilaženja u mišljenima među partnerima. Tako bi se izbjeglo da ministri predlažu zakone koje kasnije netko od partnera osporava.

Ministri i Vlada nikako nisu stavljeni u zapećak. Tvrde tako članovi vijeća za suradnju, njihov zadatak, pričaju, nije paravladanje.

'To neće biti paratijelo već će odlučivati na kraju. To će biti bolja suradnja koja će dati na stabilnosti', rekao je Miro Bulj, saborski zastupnik MOST-a.

'Sigurno je da su Vlada i ministri ti koji će donositi odluke na temelju odluka Hrvatskog sabora', rekla je HDZ-ova saborska zastupnica, Margareta Mađerić.

'Sigurno je da neće biti paravladino tijelo i da neće biti moćnije od premijera Oreškovića to smo se svi zavjetovali, ni od ministara. Postoji Vlada koja je legalno tijelo po Ustavu', napominje predsjednik HSLS-a, Darinko Kosor.

Oporba u to ne vjeruje

'Formiranja takvog tijela koje bi bilo iznad samog ministarstva iako već postoje koordinacije, navodno da izaziva zabrinutost', rekla je SDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović.

Zabrinuti nisu vladajući. Imaju plan za kadroviranje. 'Filtracija kadrova za političke dužnosti u Vladi RH, tome da ćemo imati dva, tri kandidata na odabir o kojima će odlučivati Vlada RH na čelu s premijerom Oreškovićem', kazao je Bulj.

Zadatak će biti i usuglašavanje stavova oko reformi na koje su se obvezali.

'U tom tijelu će se raspravljati svi zakonski akti i rješenja koja će se donositi u Vladi i Saboru kako bi Vlada bila konstruktivna i ostvarila najbitnije, a to je rješavanje problema nezaposlenosti i razvoj zemlje', dodaje Mađerić.

SDP je sumnjičav

'S obzirom da takva tijela postoje kao kordinacije postoji bojazan da se želi na takav način imati zadnju riječ i to kod onihg ministarstava kod kojih nije dobio HDZ, a žele kontrolu kao što su ministarstvo pravosuđa i MUP', smatra Antičević Marinović.

Milijana Brkića spominjalo se kao šefa. Članovi tvrde nije - šef ne postoji.

'Nema znači predsjednika ni vrha piramide, svi smo jednaki i odluke donosimo konsenzusom, dakle nema predsjednika ovog Vijeća', kazao je Bulj.

Vijeće bi se trebalo sastajati jednom mjesečno a u izvanrednim situacijama mogu se sastati u roku od 48 sati.

Ovo svakako nije klasična koalicijska vlada. Svaka koalicijska vlada ima neku sličnu instituciju pa je tako primjerice Račanova vlada imala sastanke predsjednika stranaka koalicije. Sanader je imao čuvara koalicijskog sporazuma Damira Polančeca i kasnije Marinu Matulović Dopulić. Oni su kontrolirali suradnju i ako je bilo potrebe mirili partnere.

Zoranu Milanoviću su često predbacivali nekoordiniranje s partnerima. Sjećamo se kritika IDS-a da ih Milanović ništa ne pita, ali i zakona koji bi došli na sjednicu Vlade pa zapeli jer bi se HNS usprotivio. kako ovo nije klasična koalicija onda je osnovano i neklasično vijeće za suradnju.
 

 

 

 

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene