Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Piše stručnjak za Bliski istok

KOJA JE POZADINA OTMICE TOMISLAVA SALOPEKA?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O slučaju otetog hrvatskog državljanina od strane tzv. Islamske države i stanju u Egiptu za Dnevnik.hr piše Vedran Obućina, politolog i stručnjak za Bliski istok (Društvo za mediteranske studije, Sveučilište u Rijeci).

Sama otmica izvedena je na klasičan teroristički način, s velikom vjerojatnošću da su teroristi promatrali cilj otmice kroz dulje vremensko razdoblje. Militanti koji su toliko jaki da mogu napadati egipatsku vojsku dio su terorističke skupine Ansar Bajt al-Magdis koji su izveli niz napada na Sinaju, a posebno uz granicu Egipta i Gaze te Egipta i Izraela. Prošle godine su se proglasili Sinajskom provincijom tzv. Islamske države te položili vrijednost Daešu (ISIL). Njihove su sposobnosti značajne, jer su uspjeli koordinirati istovremeni teroristički napad na 15 lokalcija, a navodno su srušili i jedan egipatski zrakoplov, što nije potvrđeno od strane egipatske vojske.

Pročitajte i ovo Karta Izraela Bliski istok vrije Zašto su neke arapske zemlje stale na stranu Izraela u sukobu protiv Irana? Dugogodišnja savezništva polako se mijenjaju Joe Biden Ne žele eskalaciju Američki predsjednik Joe Biden jasno poručio: "Nećemo sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi na Iran"

Otkako je Al-Sisi preuzeo vlast u Egiptu, više od 1500 islamista ubijeno je, a tisuće su zatvorene. Sisijeva vlast je obznanila rat Muslimanskom bratstvu i ekstremističkim elementima u egipatskoj naciji. Kao posljedica, Egipat je iznimno napet, a ovakva podijeljenost nacije još nije viđena. Bombaški napadi samo pogoršavaju stanje, kojemu je potrebno samo jačanje ekstremista da se pretvori u pravi građanski rat. Naime, takfiristički radikali se ne zadovoljavaju svojim bastionima na Sinaju, već ciljaju na ranjive dijelove egipatske države.

Među njima su najpopularnija turistička odredišta zemlje. Ovog lipnja je egipatska policija spriječila napad na turiste u Luksoru. Skupina terorista sjedila je u kafiću i mirno promatrala dolazak turista, ali su postali sumnjivi policiji, te ih uhvatila nakon kraće razmjene vatre. S obzirom na intenzitet egipatskog turizma, nije pitanje da li će, nego kad će jedan takav teroristički napad biti uspješan. Slučaj Tunisa je mračan podsjetnik da nije potrebno mnogo da se takav nasrtaj ostvari. Turizam je egipatska Ahilova peta. Cijela nacija ovisi o dotoku turista kao sigurnom prihodu. U pustinjskim krajevima Gornjeg Nila malo što je toliko unosno kao turistički posjet antičkim egipatskim turističkim atrakcijama. Ove atrakcije mame turiste, ali i teroriste.

Takfiristički teroristi nastoje uništiti turističke industrije sjevernoafričkih zemalja kao učinkovit način destabilizacije vlasti, i ugrožavanja ekonomije, kako bi time proizveli društveni kaos. U Libiji, primjerice, nacija je izgubila milijune dolara zbog kraha turističke industrije. Tunis će ove godine zabilježiti najveći pad dolazaka uslijed krvavih terorističkih napada. Egipat bi mogao biti idući na listi udara na turističku industriju. Financijski gubici koji se time stvaraju velika su prilika za islamističku regrutaciju. Potreban je samo jedan veći napad u Luksoru, oko piramida, ili u ljetovalištima Šarm el-Šejh da se tuniski scenarij ponovi u Egiptu.

Egipatska vojska je jedna od najvećih na Bliskom istoku i pripremljena je dobro za konvencionalne napade. Njezino naoružanje je većinom američko, uključujući ratno zrakoplovstvo i tenkove, dobro obučene vojnike s modernim oružjem. Problem jest što se ne bore protiv konvencionalnog, već asimetričnog neprijatelja. Terorističke ćelije s kojima se suočava egipatska vlast su male, mobilne i skrivene. Bojišnica nije samo šezdeset tisuća kvadratnih kilometara sinajske pustinje, već svaki pedalj egipatskog teritorija. Stoga je iskorjenjivanje takfirističkih terorista iz Egipta vrlo teško, možda nemoguće.

Nažalost, sudbina Tomislava Salopeka je sada gotovo sasvim u rukama terorista, i teško će se pronaći način da se oslobodi. Zahjevi njihove strane su toliko općeniti da, čak i da egipatska strana prihvati te uvjete (što vjerojatno neće) je teško za očekivati da će se s njima prestati. Cilj nije oslobađanje žena iz zatvora, već širenje straha, destabilizacije i širenje osjećaja nesigurnosti, kako u Egiptu, tako na cijelom Bliskom istoku i u Europi.

 

STRUČNJAK O PRIJETNJI OTETOM HRVATU 'To je bio unaprijed planirani manevar, to je njihova poruka'

Vojni analitičari: Hrvatskoj ostaje vrlo malo prostora za diplomatsko-političke manevre

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene