Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjak o otmici

'To je bio unaprijed planirani manevar, to je njihova poruka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema riječima stručnjaka, otmicom Tomislava Salopeka Islamska država je poslala dvije poruke Egiptu.

Tomislav Salopek otet je u Egiptu 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao u francusku kompaniju Compagnie Generale de Geophysique (CGG). Njegov automobil zaustavila je naoružana skupina koja je prisilila vozača da napusti vozilo, nakon čega su se odvezli u nepoznatom smjeru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HRVATI U EGIPTU Agencije su ga izbacile iz ponude, predloženo da radnike osigurava vojska Slika nije dostupna U Rijeci Vesna Pusić održala izvanrednu konferenciju za medije

Jučer su džihadisti objavili video kojem Tomislav klečeći u narančastom kombinezonu pod prijetnjom nožem čita njihove zahtjeve. 'Vojnici Islamske države, države Kalifata, Sinajske provincije, zatočili su me u srijedu 22. srpnja 2015. Žele me razmijeniti za muslimanke koje su uhićene i sada su u egipatskim zatvorima. Ovo mora biti obavljeno u roku od 48 sati, koji počinje teći sada. U suprotnome, vojnici Sinajske provincije će me ubiti', čuje se na snimci.

Ministrića Pusić odlazi u Kairo pokušati pomoći

Ministrica Vesna Pusić najavila je put u Kairo kako bi s egipatskih kolegom dogovorila plan kojim bi se razriješila ova delikatna situacija.

Vesna Pusić leti u Kairo: Džihadisti prijete smrću otetom Hrvatu

Mokhtar Awad je stručnjak za džihadističke skupine na području Egipta. On tvrdi kako je Salopekova otmica zapravo jedan unaprijed planirani manevar egipatske podskupine Islamske države kako bi privukla veću potporu džihadista u toj zemlji u kojoj se za premoć natječe s Al Kaidom.

Poruka IS-a

Awad dodaje i kako bi se i IS-ov zahtjev za puštanjem žena zatvorenih u zatvorima diljem Egipta trebao shvatiti u tom kontekstu budući da su žene zatvorenice goruće pitanje među islamistima u Egiptu.

Moktar Awad vjeruje i kako je sama otmica koja se dogodila na cesti koja vodi od jugozapadnog predgrađa Kaira, zapravo poruka Islamske države da mogu 'udariti' bilo gdje u Egiptu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene