Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državna matura

Evo što kažu stručnjaci o spornim pitanjima iz hrvatskog!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao što smo već jučer pisali, neki maturanti imali su prigovore na pojedina pitanja s ispita državne mature iz hrvatskog jezika. Jesu li njihovi prigovori opravdani te koji su točni odgovori na sporna pitanja sa stručnjakom je provjerila ekipa Dnevnika Nove TV.

Najviše muke na ispitu državne mature iz hrvatskog jezika maturantima su zadala pitanja o Krležinim likovima - kako je umrla Mica Trebarčeva te tko je Šepavi.

Pročitajte i ovo Državna matura, ilustracija Najzanimljiviji podaci Objavljeni detaljni rezultati državne mature: Otkrivamo koja je županija najbolja, kakva je podjela po spolu... Teodora Sakoman, Eric Skoko, Lorena Škrinjar, i Lorena Tolić Počinje državna matura Danas je njihov Dan D, a ovu školsku godinu nikada neće zaboraviti: Pitali smo maturante jesu li spremni za ispit zrelosti

'Šepavi preskočio plot kod stare Mikleuške i otkasao niz cestu. Da li je bio potkovan, to svinjar Miško ne zna, ali da je stara tu noć kuhala vražju rakiju', glasio je jedan od spornih ulomaka iz Krležinog djela 'Povratak Filipa Latinovicza'.

Neki su zbog riječi potkovan mislili da je Šepavi konj, ali zbog konteksta s rakijom taj pridjev opisivao je alkoholiziranog čovjeka, kažu objavljeni rezultati. No, za Velimira Viskovića, književnog teoretičara koji je o pisao o Krlež, točan odgovor nije ni ponuđen.

>> Maturanti čupaju kosu: Tko je bio Šepavi? Od čega je umrla Mica?

'Oni koji poznaju ne samo Krležin nego imaginarij pučkih praznovjerica onda znaju da se termin 'šepavi', 'hromi' pojavljuje kao sinonim za naziv vraga', objasnio je Visković, inače autor 'Krležijane'.

Priča o dvosmislenim pitanjima brzo se proširila među učenicima, no resorni ministar Željko Jovanović ne vidi problem. 'Na temelju brojnih kontakata, a i na temelju toga da nisam dobio niti jedan e-maij, niti jedan poziv, od niti jednog maturanta smatram da ove godine matura teče odlično', rekao je Jovanović.

Ima i onih koji se ne bune. Tvrde kako je trebalo samo dobro pročitati djelo. Svi ostali prigovore će moći uložiti nakon objave rezultata u srpnju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene