Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan udomiteljstva

Kod njih su pronašli dom, ljubav i sigurnost: Dodijeljene nagrade za udomitelje godine

Aktualno Galerija Nagrade za udomitelje - 4 Nagrade za udomitelje - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nagrade za udomitelje - 2 Nagrade za udomitelje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nagrade za udomitelje - 3 Nagrade za udomitelje - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nagrade za udomitelje - 1 Nagrade za udomitelje - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Galerija 1/7 >>
U povodu prvog obilježavanja Nacionalnog dana udomiteljstva, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike dodijelilo je nagrade udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva za 2023. godinu.

Ministar Marin Piletić uručio je godišnje nagrade udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva za 2023. godinu.

Nagradu za životno djelo dobila je Ana Mikulek iz Nove Vesi Petrijanečke u Varaždinskoj Županiji, čiji udomiteljski staž traje već 28 godina, a u njezinu je obitelji došlo već više od 15 djece i svi su ondje pronašli dom, ljubav i sigurnost. Od 2019. godine gospoda Mikulek brine i o teško bolesnom četverogodišnjem dječaku koji zahtijeva 24 satnu skrb i njegu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRIORITETI - TEORIJA I PRAKSA Novi ministar ima plan, kako napreduje? ''Što manje djece u institucijama, a više kod udomitelja''

Pročitajte i ovo Margita Plerše TUŽNE DJEČJE PRIČE Sve više mališana u Hrvatskoj čeka novi dom: Ekipa Dnevnika Nove TV istražila je koji su problemi udomiteljstva

Dobitnici godišnje nagrade za udomiteljstvo:

  1. Marija Igrec iz Varaždina majka je dvije odrasle kćeri, koja devet godina obavlja standardno udomiteljstvo. Podršku pruža djeci na ulasku, kao i mladima na izlasku iz sustava udomiteljske skrbi.
  2. Marija Franić iz Splita udomitelj je od 2010. godine. U njezinoj obitelji topli dom i sigurnost našlo je 12 djece, a jedna je od rijetkih obitelji spremna skrbiti za djecu starije životne dobi te posebno ranjivu skupinu djece s problemima u ponašanju, kojoj je potrebna pojačana briga i skrb. Dječaka, koji im je bio prvo dijete koje su udomili, posvojili su 2013. godine.
  3. Mario Prka iz Koprivnice u čiju je obitelj u razdoblju od sedam i pol godina udomiteljskog staža smješteno 25 djece. Njegova je obitelj uvijek spremna primiti dijete u kriznim situacijama te obavlja tradicionalno udomiteljstvo, a posvojili su i jednog dječaka.
  4. Natalia Rajtar iz Vrbovca ima devet godina udomiteljskog staža. Izrazito je senzibilizirana za skrb o djeci romske nacionalne manjine. Pruža im nesebičnu podršku poštujući njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost, kulturu i običaje, kao i njihove interese i mogućnosti.

Od njih 15 koji su bili kandidirani za nesebičnu skrb i promicanje udomiteljstva, nadležno ministarstvo nagradilo je pet. Među nominiranim kandidatima bili su i životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić. Nakon dugogodišnje pravne bitke s državom udomili su dvoje djece, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov. Svaki udomitelj ima svoju priču.

"Da nas je Ministarstvo ranije prihvatilo kao udomitelje vjerojatno bi i mi imali duži staž i bili bolji kandidati za nagradu. Čestitam svima koji godinama i godinama jako puno rade za djecu koja nemaju puno sreće kao neka druga djeca", rekao je Kožić.

"To je poziv koji osjećaš u sebi, nema dileme ili jesi ili nisi za to. Svi oni koji važu, neka ne srljaju u to, jer rad s djecom je vrlo osjetljiv. To su djeca koja trebaju puno ljubavi i nije dovoljno primarno dati topli krevet i jelo na stol", istaknuo je Prka, dobitnik godišnje nagrade za udomitelja.

Dobitnicima je nagrade uručio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene