Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Koalicija Nema prodaje predstavila je program pravosudne reforme u kojem je glavni naglasak na učinkovitijem sudstvu koje je sada, ocijenili su, sporo, tromo, korumpirano i bez ikakve inicijative.


Koalicija Nema prodaje, koju čine Nezavisna lista Stipe Petrine, Slobodna Hrvatska, Pokret Zajedno i ORaH, predstavila je u ponedjeljak program pravosudne reforme u kojem je glavni naglasak na učinkovitijem sudstvu koje je sada, ocijenili su, sporo, tromo, korumpirano i bez ikakve inicijative.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Glavnog državnog odvjetnika treba birati na izborima' Slika nije dostupna Koaliciji Nema prodaje pridružio se i ORaH: Borit ćemo se za malog čovjeka

Hrvatsko pravosuđe je najteža točka i rak-rana hrvatskog društva jer nam je, prema relevantnim istraživanjima, pravosuđe najgore u Europi, rekao je Dušan Cvetanović iz Slobodne Hrvatske. Naveo je da Hrvatska ima pet puta više sudaca od Danske, a hrvatski građani na pravomoćne presude čekaju više od 400 dana.

Protiv kažnjavanja guljenjem krumpira

U našem programu je model smanjenja broja dana do izricanja pravomoćne presude, ali i načini kako suzbiti korupciju koja je među najvećima u Europi. Ne smije se dopustiti da državni dužnosnici za počinjenje teških koruptivnih kaznenih djela kazne služe guljenjem krumpira, istaknuo je Cvetanović.

Aktivisti koalicije Nema prodaje ispred zgrade Vrhovnog suda na zagrebačkom Zrinjevcu izveli su i performans u kojem su gulili krumpire. Na transparentima su istaknuli - "Ukrao 50 milijuna, ogulio 5 kilograma krumpira"; "Ukrao 100 milijuna, ogulio 10 kilograma krumpira".

Karino Hromin Šturm, predsjednik Pokreta Zajedno, ključnom mjerom smatra pooštravanje stegovne odgovornosti sudaca. Prošle godine stegovno je odgovaralo svega nekoliko sudaca, a s druge strane imamo primjere katastrofalnih sudačkih odluka. Suci moraju strože odgovarati, moraju postojati kriteriji koje moraju ispunjavati, a ako to ne čine, moraju otići, poručio je.

Sudbena vlast je na štetu građana, a iz sudačkih redova ne dolazi nikakva inicijativa. Imamo preko 3,5 milijuna predmeta, a neki se vode i po 10, 15 i 25 godina. Danas nemamo nikakve kontrole nad sudstvom jer oni tvrde da su neovisni i da ih se ne smije kritizirati, rekao je Šturm.

Umreženi svi, od odvjetništva do sudaca

Kao primjer pravosudnog nerada naveo je riječku tvornicu Torpedo protiv čijeg je čelništva podneseno više od 50 kaznenih prijava ali niti po jednoj nije učinjeno ništa. "Tamo su umreženi svi, od odvjetništva do svih sudaca u Rijeci i stečajnih sudaca. To je očita pljačka koja traje već godinama", ustvrdio je Šturm.

Pašk Kačinari iz Nezavisne liste Stipe Petrine ocijenio je kako je pravosuđe glavni krivac za nestanak Hrvatske, a ljudi ne shvaćaju da je to planirani projekt. Dok ne počne funkcionirati Državno odvjetništvo i dok se ne izabere 15 općinskih i 22 županijska suca neće biti napretka i rješavanje kriminala, kaže Kačinari.

Zdravko Crnković iz ORaH-a ocijenio je kako naziv "samostalna pravosudna vlast" sve više postaje fraza. Na sudstvu je da pokuša riješiti stanje u vlastitim redovima, a ako ne uspije toga će se morati uhvatiti Hrvatski sabor i, na kraju, hrvatski narod na izborima, rekao je Crnković. (Hina)