Sjajno međunarodno priznanje stiglo je u Knin. Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta uvrštena je u prestižni kalendar Barrisola za 2018. godinu. Kalendar je to koji svake godine izabire najbolje arhitektonske i dizajnerske radove iz cijeloga svijeta.


Crkva u Kninu prvi je sakralni objekt ikad uvršten u Barrisolov kalendar. Katalog će obići gotovo cijeli svijet, u njega su uvršteni radovi svjetski priznatih arhitekata i dizajnera. Među njima je sada i Ante Vrban, koji ne krije oduševljenje dobivenim priznanjem.

Vezani članci Predsjednik Zoran Milanović Milanović u Kninu prozvao BiH zbog optužnica protiv hrvatskih zapovjednika: "Tim ljudima se neće suditi u Hrvatskoj, taj film nećete gledati" Andrej Plenković Plenković poslao poruku Srbiji: "Velikodušnost u pobjedi ne znači da ćemo ikad ikome dopustiti da se dovodi u pitanje obrambenost Domovinskog rata"

"Ja sam uvijek težio globalnom, a ne lokalnom. Glavni kriterij ovdje je bio izvrsnost - nova vizija, nova koncepcija, nova upotreba materijala, lokacija i zapravo sama funkcija prostora", kaže Vrban.

Crkva u Kninu ima 780 metara četvornih i oko 500 sjedećih mjesta. Crkva se gradila 4 godine a do danas je dobila dva inozemna priznanja i to za arhitekturu. Prvo prošle godine, za dizajn, i to u Londonu.

Na svoju su crkvu ponosni i svećenici.

"Čujemo da je naša crkva dobila nagradu i doista naši vjernici vrlo rado pohode ovdje u crkvu", kaže fra Mario Lemo, župni vikar u Kninu.

Sretni su i stanovnici Knina. Grad je to koji se suočava s nazaposlenošću i iseljavanjem. Priznanja za crkvu, kažu, znače im mnogo jer je to prilika da se barem oko nečeg pozitivnog čuje za njihov grad.

Jednu od pločica u ovoj crkvi zalijepila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Iako se Vrban nakon dovršetka izgradnje susretao s brojnim kritikama zbog modernog izgleda kninske crkve, smatra da su ova priznanja velika stvar za hrvatsku arhitekturu. A svaka kritika, ujedno mu je, kaže, motivacija da svaki put njegovi projekti budu sve bolji.  

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr