Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključne promjene

Doznajte sve o promjenama za mirovine: Umirovljenici podijeljeni - neki se slažu, ali drugi poručuju: "To je bacanje prašine u oči"

Aktualno Galerija Sanja Jurišić i umirovljenici Sanja Jurišić i umirovljenici Foto: DNEVNIK.hr Marko Prgin Marko Prgin Foto: DNEVNIK.hr Slavko Vitlov Slavko Vitlov Foto: DNEVNIK.hr Stošija i Ante Marušić Stošija i Ante Marušić Foto: DNEVNIK.hr +7 Hrvoje Krešić: Videozid o mirovinama - 8 Galerija 1/12 >>
U Vladi je predstavljen novi model obiteljskih mirovina i povećanja najnižih mirovina, odnosno zakonske izmjene koje će biti nužne za njegovu uspostavu. Promjene će osjetiti 300.000 umirovljenika, a državni će proračun stajati milijardu i sto milijuna kuna. Više od 136.000 korisnika dobit će 10 posto veću mirovinu, što je u prosjeku oko 250 kuna. Najniže mirovine će do 2025. godine rasti do 3 posto.

Više detalja o današnjem potezu Vlade i novom modelu obiteljskih mirovina donosi reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić koji objašnjava što donosi šira slika, koliko će umirovljenika biti obuhvaćeno ovim mjerama te koliko će to stajati.

Izmjena zakona dovodi do tri ključne promjene u mirovinskom sustavu od 1. siječnja iduće godine. Prvo, povećanje faktora za obiteljsku mirovinu. Drugo, korištenje dijela obiteljske uz osobnu mirovinu te treće - povećanje najniže mirovine, izvijestio je Krešić.

"Što se tiče faktora za obiteljsku mirovinu, on raste 10% za 136.000 korisnika, što dovodi do prosječnog povećanja mirovine od oko 250 kuna. Ukupan trošak za mirovinski sustav ove mjere je 365 milijuna kuna u 2023.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković ZAKONSKE IZMJENE Dobre vijesti za dio umirovljenika: Pogledajte što se mijenja u obiteljskoj mirovini i koliko će rasti penzije

Još je veća promjena mogućnost korištenja dijela obiteljske uz osobnu mirovinu. Za 155.000 korisnika to donosi prosječno povećanje mirovine od oko 500 kuna, a državu ta mjera stoji 750 milijuna kuna u 2023. Ukupno je, dakle, ovaj i prošli potez težak više od milijardu kuna.

Minimalne mirovine će rasti u dva navrata, ukupno za 3 posto u iduće tri godine, što je 100 milijuna kuna više u rashodima proračuna 287.000 korisnika", pojasnio je Krešić.

Reporter Dnevnika Nove TV objasnio je i kako će to funkcionirati u praksi.

"Najznačajnija je ovo vijest za one korisnike obiteljskih mirovina koji nemaju vlastiti staž. U situaciji gdje je, recimo, obiteljska mirovina iznosila 2450 kuna, a udovac ili udovica nemaju vlastiti staž, njihov iznos se povećava za deset posto, odnosno za 245 kuna te ukupno od nove godine raste na 2695 kuna.

Nešto je kompliciraniji izračun za korisnike obiteljskih mirovina koji su imali osobnu mirovinu. Recimo da je ona iznosila 4600 kn, dok je mirovina preminulog partnera ili partnerice iznosila 3550 kuna. Ta manja mirovina se množi sa mirovinskim faktorom od 0,77, koji također raste. Od dobivenih 2733,5 kuna uzima se 27 posto - maksimalni mogući dio obiteljske mirovine - što je 738,04 kuna. U ovom scenariju, dakle, mirovina sa 4600 raste na 5338 kuna", izvijestio je Krešić.

Pročitajte i ovo Opomena pred ovrhu JAVNO SAVJETOVANJE Umirovljenike čeka promjena! Mijenja se zakon o ovrhama

Umirovljenici o reformi: "Onaj tko ima više, uvijek dobije više"

Što na povećanje mirovine kažu umirovljenici provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić koja je zadarske umirovljenike u jednom domu pitala hoće li im povećanje mirovine olakšati život.  

Marko Prgin kaže kako mu je žao što njega to neće uhvatiti, ali smatra da je to dobar potez Vlade.

"Ja sam prosvjetni radnik, mogu reći da sam zadovoljan. Nisam bitan ja nego činjenica da velik broj naših građana će dobiti veliku zadovoljštinu, da će biti to dobro. Ne može nego tako, ja to mislim", kazao je.

Slavko Vitlov s druge strane smatra da povećanje nije dovoljno.

"Nije u redu. U jednom smo specijaljnom domu koju je specijalan po kvaliteti, uslugama i cijeni. Nešto je malo poskupilo, ali usluge su izvanredne, mi smo povlašteni na svoj način i sa svojim mirovinama koje nisu ne znam kakve. Problemi su veliki", rekao je.

Pročitajte i ovo Kako se određuje mirovina? - 2 Imaš pravo, ostvari ga Prijevremena, starosna, prvi i drugi stup... Znate li izračunati koji iznos mirovine vas čeka?

Bračni par Stošija i Ante Marušić kažu da su među rijetkim umirovljenicima koji su mogu priuštiti da odu na kavu i na ručak, ali to nije zbog mirovina, već su si stvorili preduvjete za to.

Stošija kaže kako je njezina mirovina ispod Hrvatskog prosjeka i iznosi 2000 kuna. "Povećanje mi se sviđa, ali trebalo bi bar da manji dobivaju više, da dođe do neke nivelacije. Samo postotak - onaj tko ima više, uvijek dobije više", kazala je.

Njezin suprug Ante dodaje: "To je bacanje prašine u oči. Ja bih najradije svoj jedan posto poklonio onima koji nam daju, mene ne zadovoljavaju niti malo", rekao je i dodao kako su oni stvorili preduvjete pa mogu otići na kavu i na ručak, ali dodaje kako su rijetki takvi umirovljenici.

"Ja bih se složio sa suprugom da to ne ide linearno, ali s 2000 kuna biti zadovoljan... tko, tko?", pita se Stošija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene