Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Program 72 sata

Uigran tim u Klinici za tumore: U tjedan dana operira se 100 pacijenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Klinici za tumore ovaj će tjedan biti operirano čak 100 pacijenata koji boluju od tumora.

Sve je to u sklopu Programa 72 sata, koji je uvelo Ministarstvo zdravlja. Riječ je o programu koji obuhvaća početak liječenja u roku od 72 sata od postavljanja dijagnoze bolesnika.

Pročitajte i ovo Danijel Škvorc Na rubu smrti Probudio se i nije mogao hodati, a onda je započela njegova borba za život: "Razmišljao sam hoću li se sutra probuditi" Ilustracija Zabrinjavajuće Alarmantni podaci: Broj slučajeva raka kod mlađih od 50 godina skočio za skoro 80 posto

Prije mjesec i pol gospođa Mirjana je otkrila kako ima karcinom dojke. Potom je krenula na pretrage. Nedavno se u Kliniku za tumore naručila na operaciju. U ponedjeljak je dobila poziv.

'Rekli su mi da dođem i da u utorak idem na operaciju. Evo, sad mi kroz glavu prolazi da se probudim, da vidim svoju djecu, svoju unučad', kaže Mirjana.

Mirjana je jedna od 100 pacijenata koliko će ih ukupno biti operirano ovaj tjedan. I to u sklopu programa 72 sata.

Jeste li znali da je rak prostate po učestalosti 2. najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj?

'Gužva je velika! Broj pacijentica i pacijenata se povećava. Mi procjenjujemo da bi u jednom trenutku Klinika za tumore mogla zbrinuti gotovo sve pacijente s tumorskim bolestima, osobito dojke i debelog crijeva', kaže Dragan Korolija Marinić, pomoćnik ministra zdravlja.

'Tri sale rade, znači, u svakoj sali je po šest, sedam pacijenata na dan. To je 20 pacijenata na dan', kaže Andrej Roth, Klinika za tumore. I to sve zahvaljujući stručnim i brzim zdravstvenim timovima.

'Dobro uigran tim, iskusni kirurzi, dobra suradnja s anesteziolozima i svim pomoćnim osobljem koje je uključeno u samu operaciju', dodaje Roth. 'To su izvrsni timovi i svi znaju što treba raditi i to ide jako dobro', kaže Marinić. Što je i najvažnije za pacijente.

'Doktori, sestre - sve je super! Nemam nikakve primjedbe! Nisam dugo ni čekala, sve je ok', kazala je Mirjana. Većina operiranih pacijenata kući bi mogli već nakon tri dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene