Obavijesti Pretražite Navigacija
Nova oprema

Klaićeva bolnica dobila novi CT uređaj prilagođen dječjoj dobi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukupno 55 milijuna kuna iz EU fondova uloženo je u novu medicinsku opremu u Klinici za dječje bolesti Zagreb, koja će značajno unaprijediti učinkovitost i dostupnost bolničke skrbi za najmanje pacijente, a među opremom je i novi CT uređaj prilagođen pretragama djece, koji je u ponedjeljak pušten u rad.

Ravnatelj Klaićeve bolnice Goran Roić istaknuo je kako je riječ o uređaju koji karakteriziraju vrlo velika brzina snimanja i minimalne doze ionizirajućeg zračenja, koji pruža vrhunsku kvalitetu prikaza gotovo svih dijelova tijela.

Pročitajte i ovo Ilustracija Država se osigurala Sud blokirao vinariju bivšeg ministra poljoprivede, dok traje istraga zabranjuje mu se prodaja Nataša Tramišak NOVAC ZA NERAZVIJENE DIJELOVE HRVATSKE Hrvatskoj je odobren najveći razvojni Program iz EU fondova: "Iznos od 5,2 milijarde eura omogućit će podizanje standarda i otvoriti niz prilika"

"To je posebno bitno kod hitnih pacijenata, padova, neurotrauma glave. Danas je bez takvog uređaja nemoguće imati ozbiljnu medicinu", kazao je Roić.

Postor u kojemu se nalazi novi CT, vrijedan oko 5,5 milijuna kuna, prigodno je oslikan tako da djeci bude što ugodnije, kao što je to već napravljeno s uređajem za magentsku rezonancu (MR).

"Polažemo pozornost na to da djetetu bude ugodno i što manje stresno, da to ne budu hladne mašine kojih se dijete uplaši. Kad dođu u takav prostor, djeca se mogu lakše opustiti i suradljivija su, a jako nam je bitno da djeca iz bolnice izađu bez traume", rekao je Roić.

Osim novog CT-a, među opremom koja je u postupku nabave jest i linearni akcelerator za Zavod za hematoonkologiju, tehnološki i softverski prilagođen potrebama radioterapije u dječjoj dobi. Tehnološki će biti obnovljen i uređaj za MR te opremljene dvije nove kirurške sale koje će povećati protok pacijenata.

Na svečanosti je bio i ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je naglasio da je 55 milijuna iz EU-ovih fondova osigurano prvenstveno za opremu, no Hrvatskoj je potrebna i nova Nacionalna dječja bolnica u Blatu.

Od te se bolnice neće odustati, za nju je osiguran novac te je u tijeku izbor tvrtke koja će izraditi studiju izvodljivosti, poručio je Kujundžić te dodao kako je taj proces malo usporen zbog primjene zakona o javnoj nabavi, odnosno tvrtki koje se međusobno nadmeću za taj posao. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene