Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno saznaje:

Kladionice odbile isplatiti osvojeni novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izgleda kako ljudi u kriznoj godini pokušavaju sve, često računaju na sreću pa se okreću i kocki. Hrvatske kladionice nedavno su igračima morale isplatiti rekordnih 70 milijuna kuna.

Pavao Bošnjak prije dva je tjedna otišao u kladionicu i uplatio 600 kuna na pobjedu nogometnog kluba Inter iz Zaprešića nad Istrom 1861. 'Tek predvečer sam našao rezultat, ne u toj kladionici nego u drugoj. Sav sretan otišao sam u kladionicu, a tamo su mi rekli da neću biti isplaćen jer utakmica nije odigrana', kaže Pavao.

Pročitajte i ovo Sretni dobitnik pogodio sve brojeve i osvojio više od 30 milijuma eura Čestitke! Sretni dobitnik pogodio sve brojeve i osvojio više od 30 milijuna eura Međunarodni sud pravde Svjetski sud Europskoj velesili stiže tužba: "Krši konvencije o genocidu i ratovanju"

Utakmica je, međutim, odigrana, ali kladionica Hrvatske lutrije upisala je krivi klub. Da pojasnimo, ponuđeni drugoligaš Istra 1961. uistinu postoji, ali Inter je igrao protiv drugog kluba s istim imenom Istra - trećeligaša.

'Događaj se smatra ništavnim i naš je zaključak s obzirom da se radi o 2 različita kluba nogometna kluba koji imaju i različiti status taj događaj trebamo proglasiti ništavnim. Zato je obračunat koeficijent 1.0', objašnjava Nora Cecić, Hrvatska lutrija.

Koeficijent 1.0 znači da osoba ne gubi uloženi novac, ali ni ne dobiva osvojeni. Četiristotinjak osoba odabralo je isti par taj dan. I onima koji su pogodili i onima koji su pogriješili rezultat vraćen je ulog. Ovaj slučaj nije jedini primjer neisplaćenih dobitaka. Događaju se često, ali rijetko završe na sudu kao što je to slučaj Joška Banovca iz Splita. Na njegov račun Stanlybet kladionica trebala je uplatiti čak 250.000kn.

Navodno, odabrane kombinacije utakmica i njihovih rezultata bili su presložen zadatak za računalo u poslovnici kladionice. Ulog od 5 kuna pogrešno je podijeljen s brojem kombinacija i nastala je čitava zbrka. To se dogodilo još 2004. Joško se nije pomirio s njihovim objašnjenjem i uzeo je odvjetnika.  Parnica još uvijek traje. 'Pa poludio sam. Jednostavno sam poludio. Nisam mogao doći k sebi. Dobiješ jedan put u životu, potrefi te sreća i oni ti to odbiju isplatit', komentira Joško za Provjereno.

Sve kladionice imaju pravilnike u kojima ima više spornih odredbi, ističe odvjetnik Veljko Miljević. Gotovo uvijek odredbe pravilnika idu u prilog kuće koja je taj pravilnik izdala. Ali sud bi morao obratiti pozornost na broj i učestalost pogrešaka kladionica.

Uplate znaju biti visoke, građani, naime, uplaćuju i po 500, 1000 ili 1500 kuna na utakmice, pa se kladionicama isplati čekati. Mario i Joško vjeruju da će doći do svog novca.

Kontaktirali smo i odjel za igre na sreće Ministarstva financija. Oni su istaknuli kako su u prošloj godini pokrenuli postupak za oduzimanje koncesije za priređivanje kladioničnih igara jednom trgovačkom društvu, i to zbog neispunjenja zakonskim obveza. Tko god bio kriv u navedenim primjerima postupak Ministarstva barem je mali znak kontrole na kladionicama i njihovim pravilima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene