Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

USKOK-ov popis svjedoka u aferi Fimi Medija sve je dulji. O poslovanju državnih tvrtki s tom marketinškom agencijom trebalo bi posvjedočiti njih 60-ak.


Među službenim vozilima ispred virovitičkog poglavarstva nije bilo i ono HDZ-ovog gradonačelnika Ivice Kirina. Dan nakon što je nekoliko sati proveo u zgradi USKOK-a, novinare ne želi vidjeti, pa ni čuti. Nije pričljiva ni Kirinova odvjetnica. 'Od mene ne možete ništa dobiti', rekla je Višnja Drenški- Lasan.

Je li on i što to ispričao USKOK-ovim istražiteljima o MUP-ovim poslovima s Fimi Medijom, u vrijeme svog mandata, ne otkriva. 'Nažalost, ne mogu vam ništa reći, niti da se radi o istrazi, nemam nikakvih komentara', dodala je Lasan. Prema neslužbenim informacijama bliskima USKOK-u, Kirin je na podugačkom popisu kao svjedok, a ne osumnjičenik. Na USKOK-ovoj listi svjedoka je 60-ak osoba, svi oni već su, ili će tek morati podijeliti svoja saznanja o MUP-ovoj suradnji s tvrtkom Nevenke Jurak.

Vezani članci Ilustracija Pali šverceri duhana: Oštetili državni proračun za 47 milijuna kuna Ilustracija Palo zločinačko udruženje: Uvozili automobile, varali na porezu i oštetili državni proračun za gotovo 4 milijuna kuna

>> Kosor: Sve treba pretresti, pa i ugovore iz 2001. do 2003.

MUP je na račun Fimi Medije uplatio najviše. USKOK pokušava otkriti u čije su džepove odlazili milijuni poreznih obveznika. Brojni marketinški poslovi dogovarani su direktno, a ne primjerice, preko PR odjela. A njih su 22 javna poduzeća i ministarstva, koja su sada pod istragom imala. Sumnjive uplate, koje se češljaju, odnose se na mandat dvojice bivših ministara policije.

Pa će uz Kirina, doznajemo, na stolicu za svjedoke i nasljednik mu, Berislav Rončević. Policija je Rončevića ispitala još na proljeće. Odazvat će se, kaže, i USKOK-u. Dok je on bio u MUP - u, priznaje u telefonskom razgovoru, agencija Nevenke Jurak zaradila je na izradi spotova o sigurnosti na cestama oko 4 milijuna kuna.

Tvrdi, nitko ga nije prisiljavao na poslovanje, a njegovim je odlaskom sve preuzeo Tomislav Karamarko. Dok iz MUP-a poručuju kako nije bilo ništa sporno, svoje ugovore na uvid nudi i bivša ministrica pravosuđa, Ana Lovrin. Iako se, kaže, svih i ne sjeća.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju