Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kemijska kastracija osuđenih pedofila i u Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pedofile i silovatelje treba kastrirati, kaže Anto Đapić. Šef HSP-a prijedlog zakona o kastraciji pedofila i silovatelja poslat će i u saborsku proceduru. Provjerili smo kolike su šanse da takva kazna zaživi u našoj zemlji.

Kastracija pedofila provodi se kemijski, injekcijama ili tabletama, svakih jedan do tri mjeseca do kraja života. Tu metodu hrvatski urolozi primjenjuju jedino kod liječenja raka prostate.

Pročitajte i ovo Ilustracija Akcija Armagedon U susjedstvu uhićeno sedmero pedofila: Seksualno zlostavljali djecu od 3 do 14 godina, širili dječju pornografiju Ilustracija prisilili dečka da gleda Zbog stravičnog grupnog silovanja djevojčice u Italiji predlažu kemijsku kastraciju: "Postoji samo jedan lijek"

'Djeluje na taj način da se iz mozga ne izlučuju određeni hormoni i tada se ne stvaraju hormoni testosterona', rekao je Neven Kapun, urolog.

Istraživanja kažu da ima učinka i na pedofile: na ponavljanje djela nakon zatvorske kazne odlučuje se 40 do 80 % pedofila, nakon psihopterapije njih 7 %, a 5 % nakon kemijske kastracije. Metoda je iskušana u Americi i Švedskoj, najavljuje se u Francuskoj i Poljskoj - no stručnjaci smatraju da krši ljudska prava, a postavljena je, tvrde, na krivim osnovama.

'Smanjivanjem testosterona pojavljuje se manja šansa da se napadaju maloljetnici, a zaboravlja se da je velik dio tih stvari vezan uz moć a ne seks', rekao je Žarko Puhovski.

Kemijsku kastraciju ne podržavaju ni borci za zaštitu djece. Javne akcije protiv pedofilije, smatraju, imale bi mnogo bolji učinak.

'Mi znamo samo 10 posto zlostavljača djece. 90% ostaje neprijavljeno i neprepoznato. Potrebano je štiti i ovih 90 posto', rekla je dr.sc. Gorda Buljan Flander.

No da bi znali koga treba kastrirati, Hrvatska bi prvo morala uspostaviti registar pedofila. Ni nakon godinu dana priče od njega nema ništa, pa je za pretpostaviti da će istu sudbinu imati i kemijska kastracija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene