Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za odrasle pacijente i djecu

KB-u Merkur i KBC-u Zagreb uručene inzulinske pumpe za dijabetičare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
KB-u Merkur i KBC-u Zagreb u utorak je uručeno 110 inzulinskih pumpi za odrasle pacijente i djecu koji boluju od dijabetesa, ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna, kojima će ti medicinski uređaji pomoći u boljoj kontroli bolesti te smanjiti opasnost od komplikacija

Inzulinske pumpe, koje će biti raspodijeljene pacijentima diljem Hrvatske, uručili su ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelj HZZO-a Fedor Dorčić - 45 pumpi namijenjeno je odraslim pacijentima Sveučilišne klinike "Vuk Vrhovac", dok će 65 pumpi dobiti djeca koja se liječe pri Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb. Polovicu pumpi dobit će pacijenti koji je dosad nisu imali, dok će kod dijela pacijenata na ovaj način biti zamijenjene stare pumpe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za hitna stanja Lijek koji spašava život HZZO skinuo s osnovne liste lijekova: Cijena će mu biti poprilična Slika nije dostupna Revolucionarna tehnologija Dobra vijest za dijabetičare: Bitan aparat od danas na HZZO-ovoj listi pomagala

"Inzulinske pumpe važne su za one pacijente kod kojih se šećer u krvi teško regulira klasičnim metodama, te ih je važno ugraditi da bi se prevenirale komplikacije. Potrebe su uvijek veće, ali u ovom trenutku su zadovoljene potrebe za pacijente koje imaju indikaciju za pumpu, a po potrebi ćemo uvijek iznaći sredstava za pacijente kod kojih će se tijekom godine pokazati da ih trebaju", rekao je Kujundžić.

V.d. ravnatelja HZZO-a Fedor Dorčić naveo je kako cijena jedne pumpe iznosi 13.400 tisuća kuna bez PDV-a, a uz nju je osiguran i potrošni materijal koji stoji gotovo kao i pumpa. Najavio je kako će HZZO nastaviti s nabavkom pumpi u skladu s potrebama.

Predstojnica Sveučilišne klinike "Vuk Vrhovac" KB-a Merkur Lea Smirčić Duvnjak rekla je kako se kod njih obavlja kontrola 200 bolesnika s ugrađenim inzulinskim pumpama, te da je njihova primjena uvelike olakšala kontrolu bolesti i poboljšava kvalitetu života tih bolesnika. "Pumpe su odličan način liječenja za djecu, a kod odraslih pacijenata u većini s radi o trudnicama i osobama koje boluju od dijabetesa tipa 1, kod kojih bolest nije moguće držati pod kontrolom postojećom inzulinskom terapijom, pa dolazi do hipoglikemije i opasnosti od razvoja kroničnih komplikacija", kazala je Smirčić Duvnjak.

Ističe pritom kako inzulinska pumpa nije za svakog bolesnika sa šećernom bolesti tip 1, već je potreban pažljiv odabir kako bi je dobili oni koji je zaista trebaju. "Ako se primjenom inzulina 4-5 puta dnevno može postići zadovoljavajuća kontrola šećera, onda takvi pacijenti ne trebaju pumpe, no ako bolesnik ima česte hipoglikemije i ne može funkcionirati u svakodnevnom životu, to je indikacija za primjenu pumpe", istaknula je.

Inače, nekvalitetno regulirani dijabetes može dovesti do komplikacija koje pogađaju krvne žile, očne pozadine, bubrege i živce nogu, ali takvi bolesnici mogu razviti i retinopatiju, koja je glavni uzrok sljepoće, ili pak nefropatiju, pa tako 40 posto bolesnika na kroničnom programu hemodijalize boluju upravo od šećerne bolesti. Kod dijabetičara su upravo komplikacije bolesti glavni uzrok mortaliteta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene