Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritika Mireli Holy

'Navodna stranka ekologije i kulture života propagira i stimulira kulturu smrti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić je na skupu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu žestoko kritizirao javne nastupe i poruke "predsjednice ORaH-a i zelene darkerice Mirele Holy".

Ministarstvo zdravlja prije 10-ak dana izdalo je naputak ravnateljima svih javnih bolnice, koje imaju ginekologiju, da u najkraćem roku ženama omoguće ostvarivanje prava na prekid trudnoću, a Berivoj Mišković, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KB Sveti Duh, u kojoj svi ginekolozi zbog priziva savjesti odbijaju obavljati abortuse, istaknuo je u četvrtak da će to pitanje u bolnici Sveti Duh biti riješeno idući tjedan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SVAĐE KADROVA Ginekolozi u KB Sv. Duh protiv novog šefa koji treba omogućiti pobačaje: ''Stanje u bolnici je ekstremno...'' Mirela Holy (Foto: Dnevnik.hr) konzultant i zastupnik Holy prijavila Vargu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

"Rješenje mora biti uniformno i sustavno, a ne na nivou pojedinačnih bolnica", poručio je Mišković na okruglom stolu koji se na aktualnu temu priziva savjesti hrvatskih ginekologa održan u četvrtak na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

POBAČAJ Legalan je, ali u pet bolnica ne žele ga raditi

Sudionici skupa pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić te dvojica ginekologa iz KB Sveti Duh Dubravko Habek i Berivoj Mišković zastupali su pravo liječnika na priziv savjesti, a biskup Pozaić i stav Katoličke crkve o abortusu kao ubijanju "nevinog ljudskog bića". Pritom je dr. Mišković upozorio i na sukobljenost dvaju prava u hrvatskoj praksi - pravo žena na pobačaj i pravo ginekologa da odbije izvesti taj zahvat.

Rektor Katoličkog sveučilišta Željko Tanjić, upitan za izostanak rasprave sa suprotstavljenom stranom, odgovorio je novinarima da na skup, iako pozvan, nije došao zagrebački ginekolog Dubravko Lepušić, član povjerenstva koje je bilo zaduženo za uvođenje seksualnog odgoja u hrvatske škole.

Dvojica ginekologa KB Sveti Duh pozivala su se na svoje pravo na priziv savjesti, iako novinarima nije bilo jasno što je tu sporno budući da im se u dopisu Ministarstva to pravo ni na koji način ne osporava, samo se traži od ravnateljstva bolnica da isto tako osiguraju ženama pravo na pobačaj.

Nešto precizniji bio je biskup Pozaić koji je poručio da naputak ministra zdravlja nije norma ni pravni akt, aludirajući pritom da ga ravnatelji, upoznati sa svojim pravima, mogu odbiti provesti. "To je kontradikcija. Ako je dio liječnika odbio raditi zlo, sada Ministarstvo traži od nekoga drugoga da to zlo čini. O tome će Ministartsvo trebati dobro promisliti. Pismo koje je izašlo malo je neobično, a službeni pravni akti dobit će neku drugu poruku", rekao je Pozaić koji važeći zakon koji jamči ženama pravo na abortus naziva "ozakonjenjem nezakonja".

U argumentaciji svojih stajališta pozvao se na pravo fetusa na život s medicinskog i vjerskog stajališta te na pravo liječnika na priziv savjesti na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Pritom je žestoko kritizirao javne nastupe i poruke "predsjednice ORaH-a i zelene darkerice Mirele Holy", koja je pred mjesec dana predlažila da se abortusi stimuliraju dodacima na plaću ginekologa. "Tako navodna stranka ekologije i kulture života propagira i stimulira kulturu smrti", ustvrdio je biskup za kojega je pitanje prava na život i prava na savjest jedno od temeljnih pitanja boljeg društva i bolje hrvatske budućnosti.

Demantij iz stranke ORaH

Iz stranke ORaH su demantirali biskupa Pozaića naglasivši da Mirela Holy nikad nije izjavila niti predložila ništa po pitanju pobačaja, te da se dio spomenutog prijedloga stranke ORaH odnosi na stimulaciju plaća liječnika, a ne pobačaja.

"Stranka ORaH je iznijela prijedlog rješenja problema u kojem je jedna od mjera koju smo predložili bila dodatna valoriziracija rada liječnika koji obavljaju pobačaje, koje drugi liječnici zbog priziva savjesti ne obavljaju, odnosno uvođenje poticajnih mjera u vidu stimulacija dodacima na plaću timovima koji takve zahvate obavljaju. Liječnici koji se pozivaju na priziv savjesti obavljaju i do 20% manje ginekološkog posla te taj posao moraju preuzeti drugi liječnici. Shodno tome moraju biti dodatno i plaćeni, jer se radi o dodatnom radu", naglašavaju iz stranke.

Problemi u sustavu

Iako su se svi sudionici referirali na negativnu klimu stvorenu u javnosti zbog priziva savjesti ginekologa, prisutni novinari odgovorili su kako nitko u javnosti nije osuđivao ginekologe koji odbijaju obavljati pobačaje, nego se postavilo pitanje ginekologa koji odbijaju obaviti abortus u bolnici, a onda pacijentice naručuju u privatne klinike u kojima obavljaju te zahvate.

Ravnatelji bolnica i sanacijski upravitelji svih bolnica koje imaju odjel ginekologije prije desetak dana dobili su naputak Ministarstva zdravlja da su dužni organizirati obavljanje pobačaja, jer će u protivnom snositi sankcije, a ministar zdravlja Siniša Varga tom je prigodom pozvao građane da prijave bilo kakvo uskraćivanje njihovih prava u bolnicama, što uključuje i pobačaj.

Ministarstvo zdravlja u listopadu je nakon brojnih predstavki provelo snimku stanja u bolničkim zdravstvenim ustanovama koje imaju ugovorenu djelatnost ginekologije i opstetricije, te je utvrdilo da od 27 bolnica njih pet ne pruža pobačaje zbog priziva savjesti doktora specijalista.

To su Klinička bolnica "Sveti Duh" u Zagrebu, opće bolnice u Našicama, Vinkovcima i Virovitici, te Opća bolnica "Hrvatski ponos" u Kninu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene