Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priziv savjesti

POBAČAJ Legalan je, ali u pet bolnica ne žele ga raditi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Pobačaj je najgadljiviji postupak u medicini', kaže dr. Ante Ćorušić.

Iako legalan, pobačaj je nemoguće obaviti u pet hrvatskih bolnica. Ginekolozi se pozivaju na priziv savjesti te žene upućuju u druge bolnice koje obavljaju prekid trudnoće. Priču donosi Dnevnik Nove TV.

Iz resornog ministarstva poručuju kako se Zakon mora provoditi te da je svaka bolnica dužna osigurati sve uvjete kako se ne bi ugrožavala prava pacijenata koja su im zakonom zajamčena.

Profesor Ante Ćorušić, ginekolog iz zagrebačke Petrove bolnice, inače i predsjednik HDZ-ova odbora za zdravstvo, nije za apsolutnu zabranu pobačaja, ali ga ipak ne obavlja.

'Pobačaj je najgadljiviji postupak u medicini. Ne osporavam pravo ženama na izbor, naravno. Ali, jednostavno, aktom pobačaja se uništava neki treći život, koji se u tom trenutku ne može braniti. A to je ljudski život', kaže dr. Ante Ćorušić.

Liječnici imaju pravo na priziv savjesti ako se izvođenje određenog zahvata, a u ovom slučaju je to pobačaj - kosi s njihovim moralnim ili vjerskim uvjerenjima.

'To je regulirano Zakonom o liječništvu i kodeksom medicinske etike i deontologije i svaki doktor ima pravo na priziv savjesti. Al, bitno je to da on ne smije zbog toga ugroziti zdravlje i život svog pacijenta i da ga na vrijeme mora o tome obavijestiti', kaže Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore

A u ovom trenutku pobačaj je nemoguće obaviti u 5 hrvatskih bolnica. To su bolnice u Našicama, Vinkovcima, Kninu, Požegi te zagrebačka bolnica Sveti Duh.
Ministarstvo zdravlja ima jasan stav. Zakon se mora poštovati.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Pobačaj - 4 Legalan zahvat Najgori Zagreb i Split: Velik broj liječnika se poziva na priziv savjesti, Hrvatska zaostaje za svijetom

Prvi put o povijesti: Fakultet nudi tečaj o pobačaju!

'Ukoliko bolnice imaju svoj odjel ginekologije, ravnatelji bolnica su dužni osigurati izvršenje usluga planiranog prekida trudnoće. Ukoliko u bolnici nema zdravstvenih djelatnika koji obavljaju tu uslugu, ravnatelj bolnice može angažirati vanjskog suradnika za takve usluge', izjavio je Josip Jagić, glasnogovornik Ministarstva zdravlja.

U splitskoj bolnici namjerne pobačaje obavlja tek jedan liječnik. A i u zagrebačkoj Petrovoj bolnici, kaže profesor Ćorušić, takvih je malo.
'Mislim da od nas 40 specijalista možda njih 4,5 radi pobačaj', napominje Ćorušić.

Primarijus Minigo ističe da se rješavanju problema treba pristupiti educiranjem pacijenata i zdravstvenih djelatnika.
'To su druge mjere, druge aktivnosti koje trebaju dovesti do toga da tih pobačaja bude što manje', kaže Hrvoje Minigo.

U priče da pobačaje ilegalno u privatnim klinikama često za velik novac obavljaju upravo ginekolozi koji u javnim bolnicama imaju priziv savjesti, prvi čovjek Komore ne vjeruje.

'Sve je moguće, ali ne vjerujem da se to događa. Ako se to događa onda je to nešto što bi se trebalo sankcionirati od ravnatelja ustanove, odnosno poslodavca', kaže predsjednik Hrvatske liječničke komore.

U pulskoj i riječkoj bolnici niti jedan liječnik nije uložio priziv savjesti. Pobačaje obavljaju svi.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene