Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKI USPJEH

PRVI NA SVIJETU 'Ako ste u ovakvoj situaciji najbolje mjesto za život je Hrvatska'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnički tim Kliničke bolnice Merkur ovaj je vikend obavio tisućitu transplantaciju jetre. Zbog vrlo dobrog donorskog programa i izvrsnih kirurga, Hrvatska ima jedan od najboljih transplantacijskih programa na svijetu.

Vodeća je zemlja na svijetu po broju darivatelja organa, a prva po transplantaciji bubrega i jetre. Gospodin Davor nedavno je je bio na transplantaciji jetre, a već se dobro oporavlja. I sam je kaže, iznenađen kako je brzo došao na transplantaciju.

Pročitajte i ovo Verlon Robinson očajnički želi spasiti suprugu koja umire: Nudi pick up i prikolicu, pa čak i bubreg bilo kome tko može pomoći (Foto: Verlon Robinson) U braku 25 godina Očajnički traži nekoga tko može pomoći njegovoj umirućoj ženi: Na poklon ponudio čak i bubreg Slika nije dostupna 'Bilo je tu svega, bilo je borbe za život' VELIKI USPJEH I SREĆA S transplantiranom jetrom rodila zdravog dječaka

No, kada je riječ o timu dr. Kocmana iz KB Merkura, čekanja nema. Ovog vikenda uspješno je napravljena čak tisućita transplantacija jetre.

'Dobro je prošlo, pacijentica je jako dobro i nalazi su dobri. Sve nam je dobro', rekao je doktor Branislav Kocman iz KB Merkur.

Zagrebački kirurg Stipislav Jadrijević izveo nevjerojatnu operaciju!

17 godina je prošlo otkako je dr. Kocman sa svojim timom izveo prvu transplantaciju.

'Sve je to rezultat da je naš donorski program jako dobro razvijen', dodao je Kocman.

To najbolje znaju ljudi iz Udruge Transplant.

'Već nekoliko godina stvarno smo zemlja koja je prva u svijetu po broju darivatelja po broju obavljenih transplantaija. I ako ste u situaciji da vam zakaže neki od vitalnih organa, najbolje mjesto za život je Hrvatska. Jer tu ćete najprije doći na listu za transplantaciju', rekla je Mirela Pandžić, iz Udruge Transplantant.

Od 2006. naši su kirurzi otišli korak dalje i počeli raditi transplantaciju sa živih donora na odrasle osobe.

'Čovjek mora biti pedantan i uvijek se mogu desiti neke komplikacije i stajati donora glave, jer tu se pobično radi o zdravim ljuidima, koji zbog kojekakvih razloga doniraju organe', dodaje Kocman.

Ravnatelj KB Merkur iznimno je ponosan na svoj tim, koji je prije nekoliko mjeseci uspio u jednom danu napraviti čak pet transplantacija.

'Uspjeh je egzaktan ne samo po broju 1000. ili 1001. to je jedan podatak koji veseli. Međutim, ono što puno više veseli su rezultati preživljenja', rekao je ravnatelj KB Merkur, Dinko Škegro.

Pa je tako hrvatski prosjek petogodišnjeg preživljenja pacijenta s novim organom iznad svjetskih prosjeka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene