Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po službenoj dužnosti

Tko napadne profesora može završiti u zatvoru na 5 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi Kazneni zakon, koji uskoro stupa na snagu, zaposlenima u školstvu pruža veću zaštitu.

Šamaranje, napadi sjekirom, psihičko maltretiranje - učitelji i profesori sve su češće žrtve svojih učenika ili njihovih roditelja. Razlozi su u pravilu vezani - za ocjene.

Novi Kazneni zakon, koji uskoro stupa na snagu, zaposlenima u školstvu pruža veću zaštitu. Tko napadne profesora može završiti u zatvoru i to na pet godina.

U dvadeset godina rada, profesorica matematike Ariana Bogner Boroš doživjela je mnoge neugodnost od strane učenika, ali i roditelja.

'Od toga da se verbalno prepucavaju neki puta sa nama, auto je demoliran do 12 tisuća kuna štete, najjači su pritisci pred kraj školske godine. Nažalost našoj djeci su potrebne ocjene, nitko ne pita za znanje previše', priča Bogner Boroš.

Fizički nasrtaji na profesore posebice su uzeli maha u srednjim školama. Ipak, toga bi uskoro bi trebalo biti manje. Napad na učitelja ili profesora postaje kazneno djelo.

Pročitajte i ovo Prosvjed učitelja Uredba o koeficijentima Ministarstvo objavilo koliko će rasti plaće učiteljima, Fuchs poručio: "Ovo je najveće povećanje dosad!" Slika nije dostupna Ministarstvo će razmotriti Učitelji potpisali peticiju za ukidanje anonimnog prijavljivanja: ''Uvukao se strah i pod takvim je pritiskom teško raditi''

Učenici prosvjeduju zbog bolovanja profesora

'Sada se obrati policiji, policija će obaviti svoj dio posla, državno odvjetništvo svoj, progon će ići po službenoj dužnosti, kazna je do pet godina zatvora', tumači ministar Orsat Miljenić.

Samo prema maloljetnicima je drugačije. Njima se mogu izreći odgojne mjere u školi, ali i druge mjere poput maloljetničkog zatvora.

Jedina mogućnost koju su do sada nastavnici imali, bila je privatna tužba. Korak na koji su se rijetki odlučili. Branimir Mihalinec, iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, pojašnjava da je to zato jer su tada izloženi još češćem mobingu i pritisku.

Kazneni zakon neće u potpunosti riješiti problem, kaže ministar.

'Moramo djeci ugraditi poštivanje, tek onda znači kad smo to napravili onda ima smisla kazneni zakon i pooštriti kazne što smo također napravili, i progon po službenoj dužnosti', ističe Miljenić.

A ta je odgovornost na roditeljima.

Jeste li i vi možda učitelj ili nastavnik koji je bio napadnut od strane učenika ili njihovih roditelja? Ili znate za takve slučajeve? Svoja iskustva pošaljite nam na moj.report@novatv.hr. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene