Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRAĐANI LJUTITI

Prijete li zbog nagomilanog smeća Zagrepčanima rigorozne kazne? "Sigurno će biti u visini jedne prosječne plaće!"

Smeće u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr)
Smeće u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Smeće u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Smeće u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prepunjeni kontejneri smećem (Foto: Dnevnik.hr) Prepunjeni kontejneri smećem (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Čovjek odlaže prozor na neprikladnom mjestu (Foto: Dnevnik.hr) Čovjek odlaže prozor na neprikladnom mjestu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Smeće u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Smeće u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +4 Hrpe smeća u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/9 >>
Zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću sitni su propusti što se zeleni otoci u metropoli pretvaraju u divlje deponije. Godinama obećava, a malo ili ništa nije napravio. Činjenica je da dio građana ima kante, neki imaju vrećice, a treći nemaju ništa.

Mnogi su onda uzeli stvar u svoje ruke i zelene otoke pretvorili u deponije. Vidljivo je to i iz jučerašnjeg priloga u Dnevniku Nove TV. Izvijestili smo o jednom divljem deponiju, a ni on ne bi bio jutros uklonjen da nije bilo te priče o problemu s otpadom.

Pročitajte i ovo Tihomir Cipek i Sabina Tandara Knezović Gost Dnevnika Nove TV Žestoko se pregovara za parlamentarnu većinu: "Mislim da je to manji problem od fotelja" Snježana Markušić, PMF Simulacija potresa Područje od Splita do Zadra potresnije nego što se mislilo: "Dobili smo rezultate koje ni mi nismo očekivali"

Više od dva sata djelatnici Čistoće raščišćavali su divlje odlagalište. "Da nije jučer vas bilo, ovog snimanja, to bi još bilo smeće. Hvala vama što se brinete za nas. Jer ovo je slika grada. Grad... piše na kantama... Čisti Zagreb, lijep Zagreb, a ovo? Ruglo! Bok!", kaže Joža iz Zagreba.

Građani su ljutiti jer se reagiralo tek nakon priloga u Dnevniku Nove TV. "Ne možeš ništa iskomunicirati normalnim putem. Nazvati Holding i reći - Dobar dan, problem imamo taj i taj, pa da netko reagira. Znači, nitko nije reagirao. Ovo tu stoji već tri mjeseca, koliko ja znam, a svaki dan tu prolazim. Žalosno je da se mora zvati novinare, da se mora napraviti neka halabuka", kaže Zagrepčanka Valerija.

Kažu, tu mjesecima svi dovoze što hoće i nikom ništa. Gradonačelnik se ne opterećuje. "Uvijek će biti netko tko će jambrat. Uvijek će biti negdje natrpan neki kontejner. Uvijek će biti malo negdje sitnog propusta, ali stvari funkcioniraju koliko ja znam", kazao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Kako je onda moguće da je Čistoća redovito praznila kontejnere, gledala u divlje odlagalište i nije reagirala? Sve to samo nekoliko stotina metara od Gradske uprave. Pitali smo gradonačelnika hoće li pozvati na red one koji nisu dobro odradili svoj posao, a on...: "Ja ne pozivam njih na red. To je njihova radna obveza".

Jozić: Problem ćemo riješiti rigoroznim kaznama

Zašto je Zagreb pun smeća pokušala je u Dnevniku Nove TV objasniti Mirka Jozić, pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, s kojom je razgovarala reporterka Sanja Vištica.

"Koliko god se Grad i njegove službe trudio, ovo nam izgleda kao Sizifov posao. Na jednom mjestu se skloni nepropisno odloženi otpad, na drugom nastaje. Unatoč dodatnom zapošljavanju i nabavci dodatne opreme i specijalnih vozila u Čistoći, preostale su nam kazne", kazala je Jozić.

Najavila je da problem namjeravaju riješiti rigoroznim kaznama.

"Onaj tko jednom dobije kaznu, neće mu pasti na pamet da više nepropisno odbaci otpad", kaže Jozić i dodaje kako će kazne sigurno biti u visini jedne prosječne plaće u Zagrebu, ovisi o količini i vrsti otpada.

Na pitanje hoće li Grad početi kažnjavati sam sebe jer nije ništa napravio, odgovara: "Otkud vama da Grad nije ništa napravio?! Smeće nije Grad donio i ostavio nego nesavjesni građani. Imamo 90 posto ljudi koji odvajaju otpad, ali dosta je 10 posto pojedinaca da naprave kaos u cijelom gradu i to nema Čistoće koja bi to stigla pospremiti".

Jozić je na kraju najavila i poskupljenje odvoza otpada, ne navodeći nikakve detalje o tome koliko bi ono trebalo iznositi ni kada će stupiti na snagu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene