Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Stjepan Mesić primio je danas katarskog emira Šeika Hamada Bin Kalifa al-Tania s kojim je razgovarao o bilateralnim pitanjima, napose o energetici, turizmu i brodogradnji.


Al-Tani je podsjetio kako je Hrvatska bila prva europska zemlja kojoj je Katar ponudio izgradnju terminala za ukapljeni plin, napomenuvši kako sada Kataru više europskih zemalja nudi gradnju takvih postrojenja, ali ne želi na njih odgovoriti prije nego mu bude predstavljena jasno i određeno hrvatsko stajalište o katarskom prijedlogu. O tom pitanju, rekao je Al-Tani, moći će potanje i konkretnije razgovarati s premijerom Ivom Sanaderom.

Vezani članci Latifa bint Muhamed Al Maktum (Foto: Screenshot) Je li oteta princeza konačno snimljena u javnosti? Objavljena slika na kojoj pozira ispred trgovačkog centra Slika nije dostupna Ovo je glavni hrvatski adut za investitore!

Na prijedlog katarskog emira, a izvan predviđena programa, odmah nakon razgovora na najvišoj razini u predsjednikovu uredu sastali su se potpredsjednik hrvatske vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević i ravnatelj Agencije za promicanje izvoza i ulaganja Slobodan Mikac kako bi nastavili raspravu o temama otvorenima tijekom susreta dvojice državnih čelnika. U razgovorima dviju strana rečeno je kako su mogućnosti poslovanja hrvatskih tvrtaka u Kataru velike. Sada u toj zemlji od hrvatskih tvrtaka djeluje jedino splitski Konstruktor.

Nadan Vidošević rekao je, nakon susreta, kako je katarska strana oštro kritizirala Konstruktor te zatražila profesionalniji pristup. Potpredsjednik Polančec ocijenio je razgovore s katarskim emirom vrlo zanimljivim, istaknuvši kako katarska strana ima jasnu predodžbu o tome što želi. Katar je, kako je rekao, zainteresiran da bude opskrbljivač ukapljenim plinom, a možda i ulagač u LNG terminal. Vidošević je ocijenio kako će se vidjeti koliko je projekt terminala za ukapljeni plin izvediv za katarsku stranu, ali će, kako je dodao, sve ovisiti o razgovorima hrvatske strane s ruskim Gazpromom.

Na današnjem susretu potpisano je više sporazuma među kojima Memorandum o gospodarskoj suradnji, Memorandum o suradnji Olimpijskih odbora i Memorandum o suradnji između Hrvatske banke za obnovu i razvitak i Katarske banke za razvoj.

Osim bilaterale, kratko su spomenuta i neka pitanja iz međunarodnih odnosa, poput gospodarske krize i stanja u Iraku. Katarski emir je izrazio uvjerenje kako je upravo zbog gospodarske krize suradnja manjih zemalja, kao što su Katar i Hrvatska, i te kako potrebna te kako će im ona omogućiti da iziđu jače iz krize za dvije ili tri godine. Izrazio je i želju da u tijeku ljeta privatno posjeti Hrvatsku, što je predsjednik Mesić pozdravio. Ovo je drugi susret predsjednika Mesića s katarskim emirom. Mesić je Katar posjetio prošle godine u studenom.