Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Zagrebu najveća navala

Sve su bliži lokalni izbori, diljem Hrvatske priprema se juriš na mjesta gradonačelnika. Gužva vlada na desnici, ali i na ljevici

Predizborna križaljka uoči lokalnih izbora - 1
Predizborna križaljka uoči lokalnih izbora - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Predizborna križaljka uoči lokalnih izbora - 1 Predizborna križaljka uoči lokalnih izbora - 1 Foto: DNEVNIK.hr Predizborna križaljka uoči lokalnih izbora - 6 Predizborna križaljka uoči lokalnih izbora - 6 Foto: DNEVNIK.hr Predizborna križaljka uoči lokalnih izbora - 2 Predizborna križaljka uoči lokalnih izbora - 2 Foto: DNEVNIK.hr Predizborna križaljka uoči lokalnih izbora - 3 Predizborna križaljka uoči lokalnih izbora - 3 Foto: DNEVNIK.hr +5 Predizborna križaljka uoči lokalnih izbora - 4 Galerija 1/10 >>
Što su lokalni izbori bliži, to se više kalkulira i s glavnim igračima koji bi mogli preuzeti ne samo velike gradove. Gužve će biti i na desnici koja uglavnom skriva svoje političke adute, ali i na ljevici koja puca visoko.

Osam je mjeseci do lokalnih izbora, a križaljka još nije popunjena. Ali bruse se imena. S kim će jurišati ne samo prema glavnom gradu, HDZ-u je to sada u drugom planu. Premijer Plenković ističe kako su izbori tek u svibnju te kako trenutačno imaju nekih drugih, važnijih tema na dnevnom redu. Uvjerava kako u stranci nisu o tome razgovarali.

Pročitajte i ovo Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba - 3 Nova tehnologija Na ulicama uskoro novi niskopodni tramvaji: "Jedan košta kao manji dječji vrtić"

Do sada su se u kuloarima spominjala imena Vilija Beroša, Domagoja Ivana Miloševića, ali i Zdravka Marića. No ne puca samo HDZ, partner u metropoli, na poziciju Milana Bandića. Tomislav Tomašević davno je skinuo masku. Pitanje je tko će mu još čuvati leđa u gradu koji grca u financijskim problemima.

"Čekamo prvo da završe izbori u nekim strankama tako da vidimo zajedno, gradska oporba od centra prema lijevo koja je kritizirala Bandićevu vladavinu, da vidimo kako da dođemo do što manje kandidata i damo jednog. Mi to Možemo“, istaknuo je zastupnik istoimene koalicije uz smiješak.

Zajedništva u potpori jednom kandidatu na ljevici zasad nema. U SDP-u su sve oči uprte u izbor novog vodstva. Svjesni su, kažu, loše startne pozicije nakon fijaska na posljednjim izborima. "Na nama je da završimo unutarstranački postupak i da svu svoju energiju, snagu, znanje, usmjerimo ka pripremi za lokalne izbore. Imamo već neke čelnike koji su vrlo uspješni", tvrdi Sabina Glasovac.

I u drugim gradovima kuha…

Nakon Mostova Marina Miletića, koji ne gubi vrijeme i koji je najavio kandidaturu za mjesto gradonačelnika Rijeke zbog potrebe za promjenama, isto Rijeci priželjkuje i Radnička fronta. Priliku već vreba i Katarina Peović.

"S obzirom na to da smo postigli treći najbolji uspjeh u osmoj izbornoj jedinici i da je bio izvrstan u Rijeci, bilo bi neodgovorno da ne istaknemo svoju kandidaturu. Inače radim 15 godina u Rijeci, nisam Riječanka rodom, ali sam promijenila prebivalište", izjavila je.

Riječanin Vojko Obersnel nakon dva desetljeća broji posljednje mjesece na vlasti. Ipak, oštro je poručio Peović kako ne očekuje puno od kandidata koji mijenjaju mjesto prebivališta da bi se kandidirali. Zasitio se tog posla u Samoboru i HSS-ov Krešo Beljak. Povući će se i sve prepustiti zamjeniku jer ne želi biti i gradonačelnik i zastupnik u isto vrijeme.

"Hrvatskoj politici i Samoboru mogu dati jako puno, ali gospodin Željko Stanec bit će bolji gradonačelnik od mene i u meni će imati savjetnika, potporu", tvrdi.

Stranačka potpora tražit će se i u drugim velikim gradovima. Na istoku, u Osijeku, Ivan Radić i dalje se skriva. Kaže, odluku o kandidatu donijet će stranačka tijela, a iako nije siguran u svoju kandidaturu, pobjedu stranke očekuje. Isto je i na jugu Hrvatske.

"O svojoj budućoj kandidaturi ozbiljno ću razgovarati i s obitelji i s liječnicima, znate da vodim još jednu bitku", rekao je gradonačelnik Splita Opara kolike su šanse da opet bude izabran na isto mjesto. Domovinski pokret Miroslava Škore još skriva svoje igrače.

Vesna Škare Ožbolt u međuvremenu je otvorila i svoju internetsku stranicu. Nema sumnje, počinju ozbiljna izborna preslagivanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene