Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čačić nasmijao Katarane

'Točan prijevod mojeg imena nije 'Bik Koji Sjedi', nego 'Rad i Mir'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na sebi svojstven način predstavio se Kataranima, na početku gospodarskog foruma.

Iz Katara izvještava reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen "osnažite svoj otpor" Von der Leyen u Davosu poručila: "Ukrajina može prevladati u ovom ratu" Zarobljeni civili ispred Muzeja umjetnosti u Tel Avivu Stižu za nekoliko dana Izrael se dogovorio s Katarom o isporuci lijekova taocima u Gazi

'Točan prijevod mojeg imena nije 'Bik Koji Sjedi', nego 'Rad i Mir'. Nije tako loše za ministra gospodarstva', rekao je Čačić i nasmijao prisutne.

>> Evo za što je Katar zainteresiran u Hrvatskoj

Čačiću, naime, prvo nije radio mikrofon, a onda je ničim izazvan rekao gore navedeno.

Obrativši se nazočnima, prvi potpredsjednik hrvatske vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić pozvao je katarske ulagače na dolazak u Hrvatsku, naglasivši da je vlada pripremila veliki broj projekata te da stalno radi na poboljšanju investicijskog okruženja.

'Najvažnija je poruka da vam nudimo da budete naš dugoročan partner u svim tim projektima i da budemo vaša ulazna točka za europsko tržište', rekao je Čačić. On je dodao da Hrvatska ima veliki potencijal za ulaganja u turizam i infrastrukturu, ali je posebno naglasio da je najveći ulagački potencijal na području energetike.

'Hrvatska je osmi najveći uvoznik energije na svijetu u apsolutnom iznosu, a sasvim sigurno nije osma po veličini zemlja svijeta', rekao je Čačić. 'To pokazuje veliki potencijal Hrvatske za investicije u energetici', dodao je ministar.

Čačić se jučer, tijekom davanja izjave za medije, zbunio i nije znao ime katarskog ministra s kojim je razgovarao, a kako je to izgledalo, možete pogledati u priloženom videu.

Potencijal za strana ulaganja

Hrvatska ima veliki potencijal za strana ulaganja i sada je pravi trenutak za pokretanje zajedničkih projekata, ocijenili su hrvatski dužnosnici u Dohi na katarsko-hrvatskom gospodarskom forumu koji se održava u sklopu višednevnog službenog posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Kataru.

Uz katarske i hrvatske političke dužnosnike skupu u Dohi nazočilo je više desetaka gospodarstvenika koji će imati prilike u individualnim razgovorima pokrenuti zajedničke projekte i sklopiti poslove.

Otvarajući skup predsjednik Josipović je naglasio da su njegovi razgovori s katarskim domaćinima, posebno s državnim poglavarom emirom Hamadom al-Tanijem, protekli u vrlo prijateljskom ozračju, te je dodao da se 'nada kako će njegov posjet, kao i ovaj forum i otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Dohi, otvoriti novo poglavlje u odnosima dviju zemalja'.

'Spremni smo pokrenuti dugoročne zajedničke projekte i dajemo punu podršku katarskim ulaganjima u Hrvatsku', rekao je Josipović. Predsjednik katarske Trgovinske i industrijske komore Kalifa al-Tani rekao je da se nada kako će posjet predsjednika Josipovića pridonijeti razvoju odnosa između Hrvatske i Katara. 'Sada je dobar trenutak za pokretanje zajedničkih projekata koji će iskoristiti prednosti i potencijale obiju zemalja', rekao je al-Tani.

Nadan Vidošević, šef Hrvatske gospodarske komore, izrazio je nadu u energetsku između Hrvatske i Katara. 'Dosad nije bilo dovoljno napora za suradnjom dviju zemalja. Prije deset godina Katar je prepoznao Hrvatsku kao jednu od pet zemalja najpogodnijih za ulaganja. Nadam se da će na proljeće biti potpisan Sporazum o energetskoj suradnji. To bi bilo veliko postignuće za obije zemlje', zaključio je Vidošević.

Prezentaciju o ulagačkim potencijalima Hrvatske pod nazivom 'Hrvatska - vaša ulazna vrata za Europu' održao je ravnatelj novoosnovane Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić.

U drugom dijelu gospodarskog foruma hrvatski i katarski gospodarstvenici i dužnosnici održat će niz individualnih sastanaka.

Gospodarskim forumom Hrvatska-Katar završava službeni dio višednevnog posjeta Josipovića Kataru. Hrvatski predsjednik je u nedjelju otvorio hrvatsko veleposlanstvo u Dohi, prvo hrvatsko veleposlanstvo u nekoj od zemalja Perzijskog zaljeva. Jučer se sastao sa svojim domaćinom emirom al-Tanijem, te razgovarao s predsjedavajućim katarske savjetodavne skupštine Šure Muhamedom al-Kolaifijem.

Glavni naglasak njegova posjeta bio je razvoj gospodarskih odnosa, osobito privlačenje katarskih ulagača u hrvatske projekte od kojih je najvažniji izgradnja LNG terminala na Krku vrijednog oko 600 milijuna eura. Josipović i Čačić ocijenili su nakon razgovora s katarskim dužnosnicima da je Katar zainteresiran za dugoročnu dobavu plina i izgradnju LNG terminala.

Prema njihovim riječima, konačni dogovor o katarskom ulaganju mogao bi biti postignut do posjeta Rijeci katarskog emira al-Tanija na proljeće sljedeće godine, prigodom otvaranja islamskog centra čiju je izgradnju u znatnoj mjeri financirao Katar. Katarski dužnosnici su također pokazali zanimanje i za ulaganja u druge projekte u energetici, poput hidroelektrana, te za projekte u turizmu. (S.T./B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene