Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani ispričao se što je Istru i Dalmaciju nazvao talijanskima. Slovenski socijalisti pokrenuli su peticiju kojom se traži Tajanijeva ostavka. O tome je li Tajanijeva isprika dovoljna da bi se prešlo preko riječi s nedjeljnog skupa kod Trsta eurozastupnici iz grupacije socijalista tek će razgovarati. U jeku reakcija političara na Tajanijev govor, podsjetite se kako je izgledala Hrvatska za vrijeme talijanske okupacije.

Galerija


Do 1941. godine Hrvatska je već bila bez Istre, koju je izgubila još nakon Prvog svjetskog rata, bez Rijeke, više otoka, među kojima su Cres i Lošinj, te grada Zadra.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija Nacionalni stožer objavio: Uvedena nova pravila na granici za one koji dolaze pomoći Banovini Koronavirus, ilustracija - 4 Nacionalni stožer objavio brojke: Nastavljen pad broja novozaraženih, preminulo 38 osoba

U vrijeme NDH-a Italiji se pripajaju Šibenik i Split, više otoka, među kojima su Rab i Mljet, Korčula, dijelovi Gorskog kotara. Većina ovih područja Hrvatskoj je vraćena 1943. godine nakon talijanske kapitulacije, odlukom ZAVNOH-a. a Istra i Rijeka tek 1947. mirovnim ugovorom u Parizu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr