Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODJECI SKANDALOZNE IZJAVE

Kratka lekcija iz povijesti: Prisjetimo se kako je izgledala Hrvatska pod talijanskom okupacijom

Hrvatska pod talijanskom okupacijom (Foto: Dnevnik.hr)
Hrvatska pod talijanskom okupacijom (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Hrvatska pod talijanskom okupacijom (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani ispričao se što je Istru i Dalmaciju nazvao talijanskima. Slovenski socijalisti pokrenuli su peticiju kojom se traži Tajanijeva ostavka. O tome je li Tajanijeva isprika dovoljna da bi se prešlo preko riječi s nedjeljnog skupa kod Trsta eurozastupnici iz grupacije socijalista tek će razgovarati. U jeku reakcija političara na Tajanijev govor, podsjetite se kako je izgledala Hrvatska za vrijeme talijanske okupacije.

Do 1941. godine Hrvatska je već bila bez Istre, koju je izgubila još nakon Prvog svjetskog rata, bez Rijeke, više otoka, među kojima su Cres i Lošinj, te grada Zadra.

Pročitajte i ovo Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka?

U vrijeme NDH-a Italiji se pripajaju Šibenik i Split, više otoka, među kojima su Rab i Mljet, Korčula, dijelovi Gorskog kotara. Većina ovih područja Hrvatskoj je vraćena 1943. godine nakon talijanske kapitulacije, odlukom ZAVNOH-a. a Istra i Rijeka tek 1947. mirovnim ugovorom u Parizu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene