Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani ispričao se što je Istru i Dalmaciju nazvao talijanskima. Slovenski socijalisti pokrenuli su peticiju kojom se traži Tajanijeva ostavka. O tome je li Tajanijeva isprika dovoljna da bi se prešlo preko riječi s nedjeljnog skupa kod Trsta eurozastupnici iz grupacije socijalista tek će razgovarati. U jeku reakcija političara na Tajanijev govor, podsjetite se kako je izgledala Hrvatska za vrijeme talijanske okupacije.

Galerija


Do 1941. godine Hrvatska je već bila bez Istre, koju je izgubila još nakon Prvog svjetskog rata, bez Rijeke, više otoka, među kojima su Cres i Lošinj, te grada Zadra.

Vezani članci Ivana Petrović Ivana Petrović iz Berlina: Za Hrvatsku se treba naći posebno skrojeni model da ne ostane bez novca iz kohezijskih fondova Italija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Ekonomski analitičari za DNEVNIK.hr: "Recesija u Italiji loša je vijest i za Hrvatsku"

U vrijeme NDH-a Italiji se pripajaju Šibenik i Split, više otoka, među kojima su Rab i Mljet, Korčula, dijelovi Gorskog kotara. Većina ovih područja Hrvatskoj je vraćena 1943. godine nakon talijanske kapitulacije, odlukom ZAVNOH-a. a Istra i Rijeka tek 1947. mirovnim ugovorom u Parizu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr