Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na zajedničkoj konferenciji za novinare direktora karlovačke Gradske toplane Inoslava Latkovića i gradonačelnika Karlovca Damira Jelića najavljene su niže cijene grijanja.


Direktor karlovačke Gradske toplane Inoslav Latković i gradonačelnik Karlovca Damir Jelić najavili su da će računi za grijanje biti niži jer je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), na zahtjev Toplane, tarifnu stavku za snagu smanjila i to za industriju i poslovne potrošače za 35 posto, a za građanstvo za 27 posto, kazali su danas na tiskovnoj konferenciji u pogonu G.

>> Optužnica protiv karlovačke Toplane u stečaju i bivšeg direktora

Vezani članci Cijene goriva A sad malo dobrih vijesti: Od ponoći niže cijene goriva, olakšanje i za one koji voze na plin Slika nije dostupna Protiv karlovačke Gradske toplane podnesen optužni prijedlog

Gradska toplana je u siječnju podnijela zahtjev HERA-i za promjenu tarifnih stavki i jučer dobila odgovor. HERA je odobrila smanjenje tarifnih stavki za snagu, a nije odobrila povećanje stavki za energiju, koje ostaju na sadašnjoj razini, rekao je direktor Inoslav Latković dodajući da očekuje primjene tih tarifnih stavki već od sljedećeg mjeseca.

Tako bi od lipnja prosječna godišnja ušteda građanima mogla biti od 380 za jednosoban, do više od 900 kuna za trosobni stan, a korisnicima poslovnih prostora veličine oko 80 četvornih metara za oko 2.300 kuna, kazao je Jelić.

Na upite novinara hoće li to što nije odobreno povećanje tarife za energiju, utjecati na poslovanje Toplane, Latković je rekao da neće. Do ovih promjena došlo je kroz novi Zakon o energiji i Zakon o tržištu toplinskom energijom, zahvaljujući čemu će Gradska toplana u onom postotku nabavke energije koji se odnosi na domaćinstva plaćati plin po cijeni za domaćinstva. To znači, pojasnio je, da bi trošak, uz sadašnje cijene plina, trebao biti niži.

Na daljnja inzistiranja novinara da Latković i Jelić kažu hoće li se cijena grijanja povisiti za tu razliku u novoj ložnoj sezoni, gradonačelnik je odgovorio da sada ni premijer ne bi mogao reći hoće li cijena plina biti niža ili viša sljedeće zime.

Latković je dodao da se u nabavu plina za sljedeću godinu ide na natječaje, tako da je moguće i smanjenje cijene plina. Pozvao je građane da ugradnjom kalorimetara ili drugih individualnih mjerila uštede potrošnju energije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju