Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Karlovac: Središnja proslava Dana Oružanih snaga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na središnjoj proslavi 17. obljetnice Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske večeras je na stadionu NK "Karlovc" u nazočnosti predsjednika Stjepana Mesića i Sabora Luke Bebića, premijera Ive Sanadera te mnogobrojnih uzvanika pred nekoliko tisuća posjetitelja održan vojni program i odana počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.

U vojnom je programu sudjelovalo 2700 sudionika u 16 ešelona. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Koja su vam tradicionalna jela najdraža? Slika nije dostupna Tema dana Utječe li loše vrijeme na vaše raspoloženje?

Čestitavši Oružanim snagama obljetnicu, predsjednik je Mesić istaknuo da Oružane snage usklađeno djeluju s mirnodopskim snagama međunarodne zajednice zbog čega je Hrvatska i postala nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a te dobila pozivnicu za članstvo u NATO.

Upravo je pozivnica u NATO priznanje hrvatskim Oružanim snagama za reforme i Hrvatskoj za demokratsku tranziciju, kazao je Mesić. Podsjetio je da Oružane snage osim obavljanja svojih ustavnih zadaća sudjeluju u izgradnji međunarodnog mira u ukupno 16 mirovnih operacija diljem svijeta.

Čestitavši obljetnicu Oružanim snagama, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić kazao je da je 17 godina maleno razdoblje, ali je upravo u tome razdoblju Hrvatska, zahvaljujući hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku Franji Tuđmanu, pobijedila u Domovinskom ratu i zatim postala čimbenikom mira u svijetu. 

Zato je "tih 17 godina važna prekretnica u višestoljetnoj hrvatskoj povijesti", dodao je.

Premijer Ivo Sanader podsjetio je na teške početke stvaranja Hrvatske vojske i naglasio da je Hrvatskoj rat bio nametnut, da se branila, a imala se pravo braniti, i da je u toj borbi pobijedila. "Pobjedom smo ostvarili slobodu i nezavisnost domovine, a pozivnicom u NATO svrstavamo se među najrazvijenije i najnaprednije demokracije, među kojima će naše vrijednosti dugoročno biti zaštićene", kazao je premijer Sanader.

Ministar obrane Branko Vukelić kazao je da su Oružane snage u reformi zadržale sve tri vojne grane, jer su "dio bogate hrvatske tadicije i jamac zaštite hrvatskih nacionalnih interesa". 

Govoreći o daljnjoj modernizaciji, rekao je da je počela nabava oklopnih vozila te da je na redu nabava novih brodova i zrakoplova, ali i ulaganje u ljude i to u osposobljavanje i rješavanje stambenih pitanja pripadnika OS-a.

Na stadionu se okupilo nekoliko tisuća gledatelja, a posebno je bio zanimljiv letački program i prikaz borbenih mogućnosti zrakoplova i helikoptera, prikaz situacijskih vježba iskrcavanja iz helikoptera, izvlačenje ljudstva konopom i prikaz rješavanja talačke situacije.

U letačkom programu sudjelovalo je pet akrobatskih zrakoplova, tri vježbovna zrakoplova "zlin", tri "air tractora" i tri helikoptera iz kojih je iskakalo 17 padobranaca.

Nakon programa predsjednici Mesić, Sanader i Bebić te drugi uzvanici posjetili su Vojarnu "Domobransku" i predali na uporabu obnovljen dio vojarne i Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Josip Lucić ocijenio je u izjavi za medije trodnevno obilježavanje obljetnice uspješnim "kao što je uspješna i transformacija Hrvatske vojske iz ratne u mirnodopsku".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene