Obavijesti Video Pretražite Navigacija
hit među strancima

Ovo maleno mjesto mamac je za ljude iz cijeloga svijeta: Jednom kada dođu, nikada ne odlaze. Otkrili su nam zašto

Karin - Najbolje čuvana tajna mediterana - 2
Karin - Najbolje čuvana tajna mediterana - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Karin - Najbolje čuvana tajna mediterana - 2 Karin - Najbolje čuvana tajna mediterana - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nepalci u Karinu Nepalci u Karinu Foto: DNEVNIK.hr Karin - Najbolje čuvana tajna mediterana - 4 Karin - Najbolje čuvana tajna mediterana - 4 Foto: DNEVNIK.hr Karin - Najbolje čuvana tajna mediterana - 1 Karin - Najbolje čuvana tajna mediterana - 1 Foto: DNEVNIK.hr +5 Karin - Najbolje čuvana tajna mediterana - 3 Galerija 1/10 >>
Jedno dalmatinsko mjesto postalo je pravi hit među strancima! U Karin, mjesto u zadarskom zaleđu, sve češće dolaze živjeti ljudi sa stranim putovnicama. Jedni radi posla, drugi radi mirnijih umirovljeničkih dana. Provjerili smo u čemu je tajna Karina.

Njemačke registarske oznake, ali boravište hrvatsko. Točnije, Karin u zadarskom zaleđu. Nijemac Mihael Luzak priča nam kako je tu došao s prijateljem. Nakon deset dana ga je pitao želi li ići natrag ili ostati. Odlučio je, kaže, ostati za stalno, a stanovnik Lijepe naše već je deset godina. Evo i zašto.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće

"U Njemačkoj više vole isticati to -ja-. Ja moram napraviti ovo. Ja moram napraviti ono. Ovdje je sve -mi-„, objašnjava.

Kao jedno žive i rade u Karinu i dva Nepalca. Došli su trbuhom za kruhom, ali Hrvatska im se svidjela. Naročito, pogled na Velebit jer je i njihov Nepal cijeli u planini. Nepalac nam govori kako voli Karin jer je divno turističko mjesto, a dodaje i kako je slobodan.

No, u kuhinji nije sam! Društvo mu pravi Makedonka Anita Stojanova koja je došla raditi na četiri mjeseca kao sezonac, ali je ostala za stalno. Zajedno sa suprugom. A priču sličnu njihovoj, imaju gotovo svi doseljenici. Bosna, Slavonija, Zagreb, Njemačka, Engleska, Švedska. Svima njima zajednički je Karin u kojem živi 700 duša.

Velebit Nepalce podsjeća na Himalaju, a svi ostali stranci oduševljeni su mixom planinske i mediteranske klime. I dok se zaleđe Zadra bori s iseljavanjem, Karin s tim problema nema. Jer oni koji jednom stupe nogom na karinsko tlo, tvrde Karinjani, tu ostaju zauvijek. I gospodin Tomo Aračić broji 25. godinu uz "Karinsko more".

"Od ovoga mjesta gdje smo sada na 30 kilometara ili 30 minuta je skupljeno svo zdravlje ovoga svijeta. Tu se nalaze planine. Ravnica. More. Jezero. Rijeke“, priča nam.

Sve to mamac je za ljude iz cijeloga svijeta! A svakim danom rađaju se nova međunarodna prijateljstva. "Već smo se dosta upoznali i postoji respekt. Uvažavamo se kao susjedi. I uvažavamo kulturološke razlike, i pokušavamo se svi obogatiti, kako mi, tako i oni“, zaključio je Tomo. Jer mjesto je ovo otvorene duše i uma.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene