Jedno dalmatinsko mjesto postalo je pravi hit među strancima! U Karin, mjesto u zadarskom zaleđu, sve češće dolaze živjeti ljudi sa stranim putovnicama. Jedni radi posla, drugi radi mirnijih umirovljeničkih dana. Provjerili smo u čemu je tajna Karina.

Galerija


Njemačke registarske oznake, ali boravište hrvatsko. Točnije, Karin u zadarskom zaleđu. Nijemac Mihael Luzak priča nam kako je tu došao s prijateljem. Nakon deset dana ga je pitao želi li ići natrag ili ostati. Odlučio je, kaže, ostati za stalno, a stanovnik Lijepe naše već je deset godina. Evo i zašto.

Vezani članci Zrakoplov Ryanaira (Foto: AFP) Let do Zadra pretvorio se u pravi pakao: Pijani Britanci terorizirali putnike i osoblje, policija ih uhitila čim su sletjeli Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL Neki se na godišnjem previše opuste: Istražili smo koliko će vas koštati pijančevanje ili golišava šetnja u turističkim biserima

"U Njemačkoj više vole isticati to -ja-. Ja moram napraviti ovo. Ja moram napraviti ono. Ovdje je sve -mi-„, objašnjava.

Kao jedno žive i rade u Karinu i dva Nepalca. Došli su trbuhom za kruhom, ali Hrvatska im se svidjela. Naročito, pogled na Velebit jer je i njihov Nepal cijeli u planini. Nepalac nam govori kako voli Karin jer je divno turističko mjesto, a dodaje i kako je slobodan.

No, u kuhinji nije sam! Društvo mu pravi Makedonka Anita Stojanova koja je došla raditi na četiri mjeseca kao sezonac, ali je ostala za stalno. Zajedno sa suprugom. A priču sličnu njihovoj, imaju gotovo svi doseljenici. Bosna, Slavonija, Zagreb, Njemačka, Engleska, Švedska. Svima njima zajednički je Karin u kojem živi 700 duša.

Velebit Nepalce podsjeća na Himalaju, a svi ostali stranci oduševljeni su mixom planinske i mediteranske klime. I dok se zaleđe Zadra bori s iseljavanjem, Karin s tim problema nema. Jer oni koji jednom stupe nogom na karinsko tlo, tvrde Karinjani, tu ostaju zauvijek. I gospodin Tomo Aračić broji 25. godinu uz "Karinsko more".

"Od ovoga mjesta gdje smo sada na 30 kilometara ili 30 minuta je skupljeno svo zdravlje ovoga svijeta. Tu se nalaze planine. Ravnica. More. Jezero. Rijeke“, priča nam.

Sve to mamac je za ljude iz cijeloga svijeta! A svakim danom rađaju se nova međunarodna prijateljstva. "Već smo se dosta upoznali i postoji respekt. Uvažavamo se kao susjedi. I uvažavamo kulturološke razlike, i pokušavamo se svi obogatiti, kako mi, tako i oni“, zaključio je Tomo. Jer mjesto je ovo otvorene duše i uma.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr