Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMOJTE IH IGNORIRATI

One su ubojica broj jedan u Hrvatskoj: U godinu dana usmrtile su gotovo 23.000 ljudi. Stručnjak upozorava na simptome

Aktualno Galerija Kardiovaskularne bolesti - 4 Kardiovaskularne bolesti - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kardiovaskularne bolesti - 3 Kardiovaskularne bolesti - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kardiovaskularne bolesti - 2 Kardiovaskularne bolesti - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kardiovaskularne bolesti - 1 Galerija 1/4 >>
Kardiovaskularne bolesti prošle godine odnijele su toliko života da se to može usporediti s nestankom cijelog jednog grada poput Vukovara. Liječnici upozoravaju - nemojte ignorirati simptome. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Kardiovaskularne bolesti ubojica su broj jedan u Hrvatskoj. Prošle su godine po preliminarnim podacima usmrtile gotovo 23.000 ljudi. Grad je to veličine Vukovara ako gledamo novi popis.

U ukupnom broju umrlih kardiovaskularne bolesti čine udio od 37 posto, a COVID 14 posto.

"Kad gledamo stope smrtnosti, zapravo su one veće kod muškaraca i rastu od 45. godine, kod žena negdje od 55. godine, kaže dr. Ivana Brkić Biloš iz HZJZ-a.

Zabrinjava usporedba s pretpandemijskom 2019. "Tu se vidi rast umrlih za skoro 900 osoba, što je značajno i što govori o tome da zaista moramo donijeti nacionalni plan prevencije i suzbijanja kardiovaskularnih bolesti", ističe dr. Ivana Portolan Pajić, načelnica sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu. 

"Infarkt miokarda vodeći je uzrok smrtnosti, dakle on uzrokuje ishemiju miokarda, znači smanjeni dotok krvi i kisika u pogođeno područje srčanog mišića", pojašnjava akademik Davor Miličić, upravitelj zaklade Hrvatska kuća srca.


Pušenje, povišeni krvni tlak, pretilost, premala tjelesna aktivnost, kolesterol - neki su od rizičnih čimbenika.

"Pušenje je veliki rizični čimbenik za nastanak kardiovaskularnih bolesti i on je zadnjih godina ipak nešto u smanjenju što se tiče same prevalencije", ističe dr. Brkić Biloš.

Kad je riječ o infarktu, alarm je bol u prsima. "To je bol, pritisak, žarenje, pečenje. Govorim o tipičnoj prsnoj boli za srce, iza prsne kosti. Mnogi misle da je to lijevo, lijeva ruka, a to je u pravilu kod većine ljudi bol, težina iza prsne kosti", kaže akademik Miličić.

Pročitajte i ovo Ivan Šušnjara Prvi u svijetu Zakrpa na srcu: Dosad nezabilježenim zahvatom splitski liječnik spasio Ivana od sigurne smrti

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MEDIJI OTKRILI KRIMINALNU PROŠLOST Otkriven stravičan detalj: Amerikanac kojem je presađeno srce svinje prije 34 godine izbo je mladića

Važno je na te simptome i reagirati. "Kad se radi o infarktu miokarda, ta bol traje 10, 15 i više minuta, a kad se radi o onome što nazivamo angina pectoris, onda se bol pojavi, traje nekoliko minuta, prestane, onda se opet javi. I jedno i drugo su simptomi koji su alarmantni", ističe Miličić.

Na niz rizika možemo sami utjecati. Krenite od tjelovježbe. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene