Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MEDIJI OTKRILI KRIMINALNU PROŠLOST

Otkriven stravičan detalj: Amerikanac kojem je presađeno srce svinje prije 34 godine izbo je mladića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
David Bennet kojem je u Medicinskom centru Sveučilišta u Marylandu prvi put transplatirano genetski modificirano srce svinje, prije 34 godine izbo je mladića, koji je dva desetljeća proveo kao teško bolestan invalid u kolicima i umro u dobi od 40 godina, otkrili su američki mediji.

Amerikanac koji je bio u terminalnoj fazi bolesti srca, a kojem je ovih dana transplatirano genetski modificirano srce svinje u prvoj operaciji te vrste, muškarac je s kriminalnom prošlošću, otkrili su američki mediji.

Radi se o Davidu Bennetu, koji je prije 34 godine više puta izbo mladića Edwarda Shumaker, koji je ostao nepokretan. Dva desetljeća proveo je u invalidskim kolicima mučeći se s teškim zdravstvenim posljedicama, da bi 2007. godine umro u 40. godini, navodi New York Times.

Bennett, za kojeg su liječnici u ponedjeljak objavili da se dobro oporavlja, 1988. godine zbog tog je zlodjela bio optužen za zlostavljanje i sakaćenje s namjerom ubojstva, no osuđen je po blažoj kvalifikaciji.

Obitelji Shumaker dosuđeno je 3,4 milijuna dolara odštete za troškove liječenja koji su im bili potrebni za teško ozlijeđenog Edwarda.

Dužnosnici Medicinskog centra Sveučilišta u Marylandu, u kojem je obavljena transplantacija, priopćili su da su zdravstveni radnici predani liječenju svih pacijenata, bez obzira na njihovo porijeklo ili životne okolnosti.

Zaključili su i da bi svaki drukčiji standard skrbi postavio opasan presedan i prekršio etičke i moralne vrijednosti na kojima se temelji obveza liječnika i njegovatelja prema svim pacijentima u njihovoj skrbi.

Pročitajte i ovo Čovjeku presađeno srce svinje - 1 Velik rizik se isplatio Veliki uspjeh u SAD-u: Muškarcu presađeno srce GMO svinje, uspješno se oporavlja

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vojnik ranjen u Afganistanu Prva potpuna transplantacija penisa izvedena u SAD-u, operacija trajala 14 sati

Operacija koju je izveo tim Sveučilišta Maryland Medicine među prvim je operacijama koje imaju za cilj pokazati izvedivost transplantacije srca svinje u čovjekov organizam, što je područje koje je postalo moguće zahvaljujući novim alatima za "uređivanje" gena.

Pokaže li se ova transplantacija uspješnom znanstvenici se nadaju da će organi svinje uspješno nadomjestiti nedostatak donatorskih ljudskih organa.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene