Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pismo svećenicima

Bozanić: Pozovite vjernike da izađu na referendum i ponosno zaokruže 'ZA'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u srijedu je svećenicima Zagrebačke nadbiskupije uputio pismo u vezi nadolazećeg referenduma o braku.

Kardinal Josip Bozanić u srijedu je uputio pismo svećenicima Zagrebačke nadbiskupije u kojim ih poziva da obavijeste vjernike o pozivu Hrvatske biskupske konferencije u vezi s predstojećim referendumom, da informiraju vjernike da se odazovu Referendumu te da mole za obitelji i za sve ljude koji svojom odgovornošću na Referendumu mogu pomoći očuvanju dostojanstva braka kao životne zajednice žene i muškarca.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Pročitajte i ovo Odreknuće Josipa Bozanića - 3 Što čeka novog nadbiskupa? Kakva je ostavština Josipa Bozanića? "Svi su od njega očekivali nekakve moćne sintagme" Slika nije dostupna Susret s kardinalom Bozanićem 'Papa Franjo je izrazio zadovoljstvo zaštitom vrednote braka u Hrvatskoj'

'Subraćo svećenici, redovnici i redovnice!

Dostavljam Vam Poziv Hrvatske biskupske konferencije u vezi s predstojećim referendumom, koji je raspisan za nedjelju, 1. prosinca 2013. godine, o unošenju u Ustav Republike Hrvatske definicije braka kao životne zajednice žene i muškarca. Stoga određujem kako slijedi:
Poziv donosimo u cijelosti: 'Draga braćo i sestre!Na temelju potpisa koje je prikupila Građanska inicijativa 'U ime obitelji' Hrvatski sabor odredio je da se 1. prosinca 2013. godine održi narodni ustavotvorni referendum o definiciji braka. Mi, bisupi Hrvatske biskupske konferencije pozivamo sve vjernike, kao i sve ljude dobre volje da izađu na referendum te na pitanje: 'Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca'- odgovore ZA. To je u skladu s općeljudskim i evanđeoskim vrijednostima te s tisućljetnom tradicijom i kulturom hrvatskoga naroda i većine drugih hrvatskih građana. A potvrdnim odgovorom na referendumsko pitanje ne ugrožavaju se drugačija osobna opredjeljenja. I dok potičemo sve vjernike da iziđu na referendum, pozivamo ih neka mole za brak i obitelj, za mir i boljitak naše Domovine i svih njezinih građana', stoji u pozivu.
1. Taj Poziv pročitajte vjernicima na svim euharistijskim slavljima na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju, 24. studenoga 2013. godine. Osim toga, s tim Pozivom upoznajte vjernike, kao i ostale ljude dobre volje i u drugim prilikama svoga pastoralnoga djelovanja. Na sam dan Referenduma, na koji ćemo izići upravo na prvu nedjelju došašća, pozovite da se vjernici odazovu te svojim glasom 'ZA' pridonesu očuvanju dragocjenoga dara braka i vrijednosti koje su ključne za dobrobit naše Crkve i hrvatske Domovine.

>> Evo tko se od poznatih uključio u kampanju 'Građani glasuju protiv!'

2. Ovime također određujem da se vjernici u župama i drugim zajednicama u četvrtak, 28. studenoga 2013. godine, u večernjim satima okupe na klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom, moleći za obitelji i za sve ljude koji svojom odgovornošću na Referendumu mogu pomoći očuvanju dostojanstva braka kao životne zajednice žene i muškarca. Pohvalno je da se u župama, i u drugim danima koji prethode Referendumu, organizira molitva s pripadnim pobožnostima, a naročito molitva krunice Blažene Djevice Marije.

3. Neka se na dan Referenduma, na svim misama prve nedjelje došašća, 1. prosinca 2013. godine, u molitvi vjernika uključi i sljedeći zaziv:
Gospodine, ti si u svojoj neizrecivoj mudrosti stvorio čovjeka na svoju sliku kao muško i žensko, a njihovo si zajedništvo ljubavi postavio kao sakramentalni znak svoje ljubavi prema Crkvi. Udijeli nam snagu da se u hrvatskome društvu zauzimamo za promicanje braka – životne zajednice žene i muškarca – i obiteljskih vrijednosti, molimo te.

4. Važno je ohrabriti vjernike da se odgovorno i bez ikakve zadrške uključe u demokratski proces referendumskoga odlučivanja kojim očitujemo istine naše kršćanske vjere i čuvamo zalog za buduće naraštaje.
U zahtjevnosti sadašnjega trenutka budimo jedni drugima potpora u svakom pogledu: moleći jedni za druge, brinući se za potrebne, pomažući si u životnim kušnjama. Molimo i za one koji imaju drukčija mišljenja o tim pitanjima, da iskrena srca traže istinu, budu otvoreni za dijalog i sučeljavanje stavova te poštuju dostojanstvo svakoga čovjeka.

Draga braćo i sestre, neka ne bude nikoga među nama tko bi propustio izaći na Referendum. Neka svatko s ponosom i s radošću zaokruži odgovor 'ZA', jer to je odgovor koji ispovijeda našu kršćansku vjeru, koji želi dobro našim obiteljima, djeci i novim naraštajima. To je odgovor koji čuva snagu i ljepotu života u našoj Domovini. Od nas se traži tako malo, a posljedice su iznimno velike!

Molim Božji blagoslov, zagovor nebeske Majke Marije i svetoga Josipa, zaštitnika Hrvatske te snagu svjedočenja vjere blaženoga Alojzija Stepinca.

Srdačno Vas u Gospodinu pozdravlja Vaš nadbiskup,

Josip, kardinal Bozanić', stoji u pismu.

Podsjetimo, raspisivanje referenduma o definiciji braka zatražila je građanska inicijativa 'U ime obitelji', koja je u tu svrhu prikupila više od 680.000 valjanih potpisa. Na referendumu bi građanima trebalo biti postavljeno pitanje sljedećeg sadržaja: Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

Obrazlažući svoj zahtjev za referendumom, inicijativa 'U ime obitelji' navodi da 'u ovom trenutku Ustav RH ne sadrži definiciju braka te se može (pogrešno) interpretirati da se brakom smatraju i alternativne, neautentične zajednice'. Definicijom braka kao životne zajednice žene i muškarca žele 'spriječiti izjednačavanje istospolnih partnerstva i braka, posvajanje djece od strane istospolnih parova te nametanje izjednačavanja istospolnih partnerstva i braka kao društveno općeprihavaćene norme'.

Podršku inicijativi dali su HDZ i druge konzervativne političke stranke.

Protivnici ustavne definicije braka iznose više razloga kontra njezina uvrštavanja u temeljni pravni akt RH. Jedan od češćih argumenata koji navode je da je samo referendumsko pitanje zapravo protuustavno te da otvara put diskriminaciji izvanbračnih i istospolnih zajednica.

Spominju i Obiteljski zakon, u kojemu definicija braka kao zajednice žene i muškarca već postoji, a dio protivnika navodi i 47 milijuna kuna, koliko je predviđeno da će provedba referenduma koštati porezne obveznike, kao bespotreban trošak.

Među protivnicima su predsjednik Republike, stranke vladajuće koalicije te pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene