Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Znao je njegove stavove'

Karamarko: Žalosno je da je predsjednik Jovića smijenio zbog vlastite koristi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomslav Karamarko uputio je jasnu poruku predsjedniku Josipoviću.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je danas kako bi se predsjednik Republike Ivo Josipović trebao ispričati građanima zbog izbora Dejana Jovića za glavnog analitičara, ocjenjujući kako je žalosno da je predsjednik Jovića, zbog izjave da je referendum o neovisnosti Hrvatske bio neliberalan i antidemokratski, smijenio zbog vlastite koristi.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu

Karamarko je u Gospiću, naposredno prije otvorenja manifestacije "Jesen u Lici", novinarima rekao kako je predsjednik Josipović za svoga savjetnika Jovića izabrao još prije pet godina, iako dobro poznaje njegove stavove protiv hrvatske neovisnosti, a s kojim, kazao je, dijeli isti politički pogled prema Hrvatskoj.

"Predsjednik ga jako dobro poznaje i jako dobro zna da je Jović protivnik hrvatske neovisnosti, da je nekoliko puta istupao s tih pozicija, podržavajući čak i Miloševića. Vidjeli ste zadnji istup, žalosno je da ga gospodin Josipović tek sad mijenja zbog vlastite koristi, s obzirom da je u kampanji i želi opet biti predsjednik Hrvatske što bi bilo apsurdno. Gospodin Josipović zna gospodina Jovića, imaju istu ideologiju, imaju isti politički pogled prema Hrvatskoj i mislim da bi se trebao ispričati hrvatskim građanima zbog izbora Jovića", rekao je.

Upitan kakva će biti sudbina sisačke rafinerije, Karamarko je kazao kako se nada povoljnom ishodu za rafineriju, posebno zbog njenih radnika, "ali ono što je loše da ova vlada već tri godine ne zna komunicirati s mađarskim partnerom". "Mislim da je to u velikom dijelu i uzrok svih ovih nesporazuma i ne daj Bože nekakvog lošeg završetka za naše radnike", dodao je.

Smjena predsjednikovog savjetnika: Bi li je bilo da nisu izbori?

Karamarko je kazao kako HDZ nije podržao referendumsku inicijativu "U ime obitelji" jer u referendumsko pitanje nije uključan i članak 45. Ustava koji, kako je rekao, teško obespravljuje Hrvate izvan Hrvatske, a iz istog razloga ne podupire ni SDP-ov prijedlog.

"Mi želimo da svi Hrvati imaju ista prava. Dalo bi se pričati o preferencijalnom glasanju, u konačnici mi smo ga i promovirali, nikakav problem to nije, čak i o nebuloznim prijedlozima o postotcima izbornog praga od tri posto, dva, nula posto, ne znam što sve nisu tamo smišljali. Ali, o statusu Hrvata i njihovoj ravnopravnosti kod biračkih i glasačkih prava nemamo što razgovarati ako su oni i dalje obespravljeni. Prema tome, nećemo podržati ni jedan prijedlog, ni jednu inicijativu koja to neće ispraviti", poručio je.

Upitan treba li Hrvatska zakonom zabraniti odlazak svojih građana na područje tzv. islamske države, kao što je to učinila Velika Britanija, Karamarko je odgovorio da to u ovom trenutku nije toliko težak problem za Hrvatsku, s obzirom da se, kao što je slučaj ranjavanja jedne Zagrepčanke, radi o pojedincima. No, dodao je, treba razgovarati o tome, "jer nije dobro da se ta radikalna ideja i praksa širi, pogotovo ne u ovom dijelu Europe".

Naglasio je kako nova vlada, za koju je uvjeren da će je predvoditi HDZ, neće smanjivati broj županija, već će "racionalizirati njihv rad i digitalizirati ih". "Mi nećemo segmentirano raditi bilo kakve izmjene, nego će kroz cjelovit plan gospodarskog oporavka, i u tom djelu uređenja Hrvatske, to biti jedna pločica mozaika", rekao je.

Za Vladinu odgodu reforme javne uprave do 2020. godine Karamarko je kazao kako se ova vlada "nije pozabavila ni jednim vrućim krumpirom ni kestenom, nego samo putuju i obećavaju, a ništa nisu napravili".

Predsjednik HDZ-a u Gospiću se sastao s predstavnicima Županijske organizacije HDZ-a te je kazao da je to pobjednička županija, da je tu "siguran, zadovoljan", te da na predsjedničkim i parlamentarnim izborima očekuje veliku pobjedu za HDZ, uz veliku pomoć i ove županije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene