Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrđeno u Bruxellesu

'Lex Perković' nije na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka Europske komisije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O slučaju 'lex Perković' na sutrašnjem kolegiju povjerenika Europske komisije ne bi trebalo biti riječi, potvrdila je glasnogovornica Komisije.

Pitanje hrvatskog zakona o primjeni europskog uhidbenog naloga nije na dnevnom redu sljedećeg sastanka Europske komisije, koji se održava u utorak u Strasbourgu, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica Komisije Pia Ahrenkilde Hansen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Lex Perković' Reding: Još nema kompromisa s Hrvatskom Slika nije dostupna Tema dana Tko je odgovoran za uvođenje sankcija Hrvatskoj?

'Mislim da to pitanje neće biti na sastanku kolegija povjerenika koji se održava sutra u Strasbourgu. Prošli smo tjedan objasnili u kojoj smo sada fazi i to se do danas nije promijenilo. Očekujemo da Hrvatska ispuni ono što je rekla da će učiniti. Primili smo jamstva da će akcija biti poduzeta kako bi se ispunili naši zahtjevi i očekujemo da se brzo dogodi', rekla je Hansen.

>> Europa očekuje 'brzu i bezuvjetnu' izmjenu zakona

Prošli je tjedan glasnogovornik Komisije Olivier Bailly rekao da Komisija od Hrvatske očekuje da 'brzo i bezuvjetno' uskladi svoj zakon o provedbi europskog uhidbenog naloga i da u tome ima potporu cijele Komisije.

Povjernica Viviane Reding je 4. rujna poslala novo, treće po redu, pismo hrvatskoj Vladi, u kojem je izrazila 'čuđenje' što će, prema pismu ministra pravosuđa Orsata Miljenića od 2. rujna, Hrvatskoj trebati deset mjeseci da promijeni zakon, koji je donesen samo nekoliko dana prije ulaska u članstvo.

Reding je u pismu rekla da će, ako ne dobije brzi odgovor od hrvatske Vlade, razmotriti mogućnost uvođenja zaštitnih mjera predviđenih člankom 39. Ugovora o pristupanju.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić je 5. rujna odgovorio na treće pismo Viviane Reding i kazao da je iznenađen njezinim najavama da će predložiti aktiviranje 'zaštitnih mjera' iz hrvatskog pristupnog ugovora Uniji zbog zakona kojim se primjena europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene poslije kolovoza 2002. godine.

Hrvatska je nekoliko dana prije pristupanja EU donijela zakon o pravosudnoj suradnji čiji je europski uhidbeni nalog sastavni dio, a koji ograničava njegovu primjenu na zločine počinjene nakon 2002. Povjerenica Reding je koncem srpnja napisala kako ono što je Hrvatska učinila 28. lipnja, usvajanjem amandmana na zakon o europskom uhidbenom nalogu, nije u skladu s europskim zakonodavstvom te da to treba ispraviti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene