Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kapetan duge plovidbe o okolnostima nesreće

"S Danče se nije mogao vidjeti neosvijetljen gumenjak''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ilija Matušić, kapetan duge plovidbe, za Dnevnik Nove TV je objasnio zbog čega kapetan broda Danče nije mogao vidjeti mali neosvjetljeni gumenjak.

"Ključ je noćna plovidba, loša vidljivost, neosvjetljena brodica, velika brzina broda Danče, to je ključni moment", kaže Ilija Matušić, kapetan duge plovidbe, u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Matušić je dodao da je kapetan broda Danče imao dobru preglednost i vidljivost navigacije jer je riječ o suvremenom brodu napravljenom za traganje i spašavanje. "Ali po mraku se neosvijetljeni brod ne može vidjeti. Brod ima i pomoćna navigacijska sredstva, radar, ali on ne može identificirati malu gumenu brodicu", kaže Matušić, dodajući da su neosvjetljene male brodice veliki problem. To će se, kaže, teško popraviti osim ako ljudi iz ove situacije ne nauče da noću moraju nekako biti osvijetljeni.

Matušić ne vidi svrhu u potrazi na mjestu nesreće. "S ozirom na veliki prostor, morske struje i vjetar, trebalo bi tražiti prema Dolima i Slanom, a brodovi se vrte ovdje. Ne znam koja je svrha toga", kaže Matušić, dodajući da je vrlo teško uočiti nekoga u moru s obzirom na to da putnici na gumenom čamcu nisu nosili prsluke za spašavanje. "Ne bih htio biti pesimističan, ali... Daj Bože da se nađe netko živ, ali male su šanse, iskreno govoreći", kaže Matušić.

Ovakve bi se situacije, smatra Matešić, možda mogle izbjeći s većom edukacijom i većom kontrolom na moru, ne represivnom već edukativnom. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene