Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

U Hrvatskoj, sudeći po HALMED-u, nemamo kritične nestašice nijednog lijeka, nego su, kažu, dostupne zamjenske terapije s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina. No, situacija u ljekarnama ipak je drugačija.


U ljekarnama trenutačno nedostaju brojni lijekovi, a kritična je situacija s lijekom Litalir, kojim se liječi kronična mijeloična leukemija i za koji nema zamjenskog lijeka.

Nadalje, nema sirupa Augmentin, za koji na HALMED-ovim stranicama uopće nije objavljena nestašica. Nema ni sirupa Klavocin, Hyzaara (za liječenje esencijalne hipertenzije u bolesnika u kojih krvni tlak nije dobro kontroliran samo losartanom ili samo hidroklorotiazidom), Propranolola 40 mg (koristi u profilaksi stenokardije u bolesnika s kroničnom stabilnom anginom pektoris u naporu), kapi Tobrex, kao ni masti Tobrex...

"U ljekarnama i veledrogerijama situacija je barem 30 posto lošija od onoga što se može vidjeti na HALMED-ovim stranicama, i to se stanje iz dana u dan mijenja. Agencija o nestašici lijekova obavještava na osnovi informacija koje im daju nositelji odobrenja (proizvođači), a to ne odgovara stvarnom stanju na tržištu", rekla je za Jutarnji predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

Ilustracija U Hrvatskoj nedostaju neki osnovni antibiotici: ''Objave HALMED-a ne odražavaju realno stanje''

Jod, ilustracija Svjetska zdravstvena organizacija objavila popis lijekova koje svaka zemlja mora imati u slučaju nuklearnog napada

Pacijenti se masovno žale da nisu uspjeli dobiti propisani lijek, a HALMED tvrdi da nema kritičnih nestašica. Soldo pojašnjava da ljekarnici ne smiju izdati generički, zamjenski lijek ako na stranicama HALMED-a nije napisano da lijeka nema na tržištu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju