Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon nedavnih slučajeva otmica

"U Hrvatskoj niti jedan sustav ne radi dovoljno na edukaciji ponašanja djece na društvenim mrežama. Zapravo, stalno gasimo vatru"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitska policija uhitila je 44-godišnjeg muškarca u čijoj je kući u Muću jučer pronađena 13-godišnja djevojčica. Baš kao i prije nekoliko dana, kada je nestala još jedna 13-godišnjakinja na području Ogulina, zajednički nazivnik slučajevima jest komunikacija putem društvenih mreža. Policijska statistika dovoljan je alarm, a stručnjaci ističu - na edukaciji i prevenciji ovakvih slučajeva, ne radi se - gotovo ništa.

Dopisivali su se putem društvenih mreža, nakon čega 13-godišnjakinja nestaje na četiri dana. Sinoć je neozlijeđena pronađena u kući 44-godišnjaka u Muću, koji je i uhićen. Nad njim se još uvijek provodi kriminalistička istraga, a sumnjiči ga se za počinjenje kaznenog djela protupravnog oduzimanja slobode.

Pročitajte i ovo Učionica iz koje su oteta djeca u Kurigi 280 djece oteto u školi Nakon 17 dana oslobođena oteta djeca u Nigeriji: Vlada odbila platiti otkupninu od 690 tisuća dolara Akcija 30 dana mekanog kutka - 4 "30 dana mekanog kutka" Mentalno zdravlje djece: "Možemo govoriti o svojim emocijama o kojima inače ne možemo pričati tijekom nastave"

Sličan scenarij i prije tri dana. Djevojčica se putem Facebooka dopisivala s maloljetnikom iz Ogulina, otišla od kuće, a na kraju je pronađena. Društvene mreže u oba slučaja bila su glavni kanal komunikacije, a stručnjaci ističu - djeca nikada ne mogu znati tko se krije s druge strane.

''Trebamo djecu educirati, kao što smo ih prije 20 godina educirali da ne razgovaraju sa strancima i ne uzimaju bombone od nepoznatih osoba, tako i sad trebamo educirati da znaju kako da se ponašaju, da imaju informacijsku pismenost i higijenu korištenja interneta i da znaju sami sebe zaštititi", rekao je Alen Delić, stručnjak za internetsku sigurnost.

Društvene mreže djeci su važne baš kao i primjerice prijatelji u školi, ističe struka. Upravo zato, kažu, na roditeljima je da se aktivno uključe i u taj dio njihovih života.

"Ono što pomaže je otvoren odnos i razgovaranje s djecom o društvenim mrežama kao o najnormalnijoj stvari. Kako dijete pitate kako je bilo u školi ili na treningu, tako zapravo pitati i jesi li upoznao nekog novog na Facebooku, što radiš, što slušaš, i što te sad zanima na internetu", kaže Ella Selak Bagarić, Poliklinika za zaštitu djece i mladih.

U posljednjih pet godina policija bilježi stalni porast prijavljenih kaznenih djela počinjenih na štetu djece - čak četiri i pol tisuće takvih slučajeva na godinu.

"To je zastrašujući podatak i zapravo nam je alarm u svemu što ne činimo. Ovog trena u Hrvatskoj niti jedan sustav ne radi dovoljno na edukaciji, odnosno na prevenciji da se ovakvi slučajevi ne događaju. Mi zapravo gasimo vatru stalno", dodaje Selak Bagarić.

I zbog toga je najveća odgovornost upravo na roditeljima. "Treba pokušati s njima izgraditi odnos povjerenja, u smislu da oni imaju povjerenja reći svojim roditeljima što se događa pa i na društvenim mrežama", kaže Dora iz Zagreba

"Ja sam tako sve u životu sa svojom djecom, na razgovor išla, bez nekakve strogoće, nego sam sve na razgovor dobila što sam mislila", rekla je Ankica iz Požege.

A koliko je situacija ozbiljna, govore podaci iz istraživanja Poliklinike za zaštitu djece i mladih. Od 1400 ispitane djece, 250 našlo bi se s nepoznatom osobom. 120 ih je to već učinilo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene