Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike iz EU-a i SAD-a

"Nezakonita i pogrešna" odluka američkog predsjednika: Kanada i Meksiko već uzvratili udarac

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Donald Trump (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Kanada i Meksiko već su uzvratili, a Bruxelles tek najavljuje protumjere na "nezakonitu" i "pogrešnu" odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o carinjenju uvoznog čelika i aluminija koju kritiziraju i njegovi republikanci i koja bi mogla voditi u trgovinski rat.

Europska unija, Meksiko i Kanada isprva su bili izuzeti iz carina koje je američki predsjednik Donald Trump u ožujku proglasio na uvozni čelik i aluminij, no u četvrtak je Washington objavio da je izuzeće isteklo i carine su stupile na snagu u petak, 1. lipnja.

Pročitajte i ovo U New Yorku se ispred zgrade suda zapalio muškarac U tijeku je suđenje Trumpu UZNEMIRUJUĆE Muškarac se zapalio ispred zgrade gdje se sudi Trumpu: Otkriva li letak na tlu razlog strašnog čina? Donald Trump (Foto: AFP) "Nemamo izbora" Mjesec dana nadali su se da će Bijela kuća popustiti, a sada su "tužni, ali ne i ljuti" odgovorili istom mjerom

Europska komisija, nadležno tijelo za trgovinsku politiku bloka, željela je trajno izuzeće tvrdeći da je EU američki saveznik koji nije odgovoran za prekapacitiranost proizvodnje čelika i aluminija u svijetu.

Argentina, Australija i Brazil dobili su trajno izuzeće.

Brzo su na Trumpove carine odgovorili Kanada i Meksiko, koji sa Sjedinjenim Državama razgovaraju o modernizaciji Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Kanada, najveći dobavljač čelika za SAD, uvest će carine koje pokrivaju 166 milijarda kanadskih dolara uvoza iz SAD-a, a to uključuje viski, narančin sok, čelik, aluminij i druge proizvode, rekla je ministrica financija Chrystia Freeland, kako prenosi Reuters.

Meksiko je najavio "ekvivalentne" mjere na široku paletu američkih poljoprivrednih i industrijskih prozivoda, među ostalim na svinjetinu i voće.

Meksički peso izgubio je 1 posto, a kanadski dolar oko 0,6 posto. Peso je najslabiji u odnosu na dolar u gotovo 5 mjeseci, piše Reuters.

EU o pogrešnoj i nezakonitoj odluci

Europska unija zaprijetila je uvođenjem carina na motorkotače Harley Davidson i burbon, a odluku od četvrtka europski čelnici proglasili su "pogrešnom" i "nezakonitom".

Narječitiji je bio francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je optužio Trumpa za "ekonomski nacionalizam", prenosi agencija AFP.

"Mislim da je odluka pogrešna u više aspekata jer odgovara na postojeće međunarodne neravnoteže na najgori način – kršeći i stvarajući ekonomski nacionalizam", rekao je Macron i dodao "A nacionalizam je rat. Upravo se to dogodilo 30-ih godina", podsjetio je Macron.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je da će Francuska odbiti pregovarati "pod pritiskom" carina.

Europljani ne mogu razumjeti odluku donesenu protiv "bliskih saveznika", a "neprihvatljiva i neopravdana odluka američke administracije imat će ozbiljne posljedice po svjetsko gospodarstvo", rekao je.

"Ovo nije dobar dan za transatlanske odnose", rekao je njemački ministar financija Olaf Scholz novinarima po dolasku u kanadsko zimovalište Whistler na sastanak ministara financija i guvernera banaka članica G7 (industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta).

"Europska komisija pripremila je reakcije koje će aktivirati u skladu s međunarodnim propisima i u primjerenim rokovima", rekao je Scholz.

Najavio je da će američkom ministru financija Stevenu Mnuchinu reći da će blok odgovoriti na američku odluku o uvođenju 25 posto carina na čelik i 10 posto na aluminij.

"EU će odgovoriti odlučno, ali i inteligentno", rekao je Scholz i naglasio da je  "američka oduka o jednostranom uvođenju tarifa pogrešna", a s njegova stajališta i "nezakonita jer postoje jasni propisi o tome kako se određuju međunarodne tarife. A ovo je kršenje propisa", rekao je.

Članice EU-a dale su široku podršku planu Europske komisije da nametne carine od 2,8 milijarda eura na američki uvoz ako Washington odustane od izuzeća carina za EU.

"Odluka želi li ući u trgovinski sukob sa svojim najvećim partnerom Europom potpuno je na američkim vlastima", rekao je Le Maire nakon sastanka s američkim kolegom Wilburom Rossom.

Nezadovoljni Trumpovi republikanci

Objava carina izazvala je val kritika pogođenih zemalja, ali nezadovoljni su i visoki članovi Trumpovih republikanaca.

Predsjednik američke trgovinske komore Tom Donhue upozporio je u pismu članovima upravnog odbora da sadašnja trgovnska politika može prijetiti "gospodarskom napretku" te izazvati gubitak više od dva milijuna radnih mjesta, uglavnom u državama koje su glasale za Trumpa i republikance.

Carine su dio Trumpova nastojanja da zaštiti američku industriju i radnike od onoga što on naziva nelojalnom međunarodnom konkurencijom, što je ključna tema njegove politike "Amerika na prvom mjestu".

Vođa Republikanaca u američkom Kongresu Paul Ryan rekao je da "Postoje i bolji načini da se pomogne američkim radnicima i potrošačima".

"Umjesto da se bavimo stvarnim problemima u međunarodnoj trgovini tim proizvodima, današnja akcija pogađa američke saveznike u vrijeme kada bismo trebali raditi s njima da se borimo protiv nepoštenih trgovačkih praksa iz zemalja kao što je Kina", rekao je.

Njemački industrijalci: kratkovidan i autodestruktivan potez

U četvrtak navečer njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je američke mjere "nezakonitima" i navela da nose "rizik od eskalacije koja će u konačnici štetiti svima".

Udruga njemačkih industrijalaca BDI ocijenila je da je Trumpov potez "kratkovidnim i autodestruktivnim".

I britanska vlada razočarana je američkim potezom. "Velika Britanija i članice EU-a bliski su američki saveznici i trebali bi biti trajno izuzeti iz američkih carina", rekao je glasnogovornik Downing Streeta. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene