Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod zaštitom UNESCO-a

Kamen u povijesnim ulicama zamijenili novim, građani bijesni: "Dragi turisti, dođite u Trogir, grad kojim vlada glupost i nepromišljenost"

Trogir
Trogir Čitatelj
Aktualno Galerija Ulice Trogira dobile novo popločenje Ulice Trogira dobile novo popločenje Foto: Paun Paunovic/Cropix Ulice Trogira dobile novo popločenje Ulice Trogira dobile novo popločenje Foto: Paun Paunovic/Cropix Ulice Trogira dobile novo popločenje Ulice Trogira dobile novo popločenje Foto: Paun Paunovic/Cropix Ulice Trogira dobile novo popločenje Ulice Trogira dobile novo popločenje Foto: Čitatelj +0 Trogir Galerija 1/5 >>
Gradska jezgra Trogira pod zaštitom je UNESCO-a. Iz Grada tvrde da su kamen morali promijeniti jer popločenje nije bilo povijesno niti stoljetno, niti je vrstom kamena, obradom i tehnikom izvedeno prema pravilima struke.

Stara gradska jezgra Trogira sada izgleda poprilično drukčije nakon što su stare kamene kocke zamijenjene novim pločama. Novo popločenje u Trogiru postavljeno je nakon sanacije vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava te rekonstrukcije elektroenergetske mreže. Zahvaljujući ovoj investiciji umjesto u more odvodnja će ići u uređaj za pročišćavanje na Divuljama, dok je ranije odlazila na trogirsku rivu.

Problem zbog kojega se, između ostaloga, i išlo u rekonstrukciju jest preopterećenje kanalizacijskog sustava, posebno u vrijeme turističke sezone. Ljeti su se zbog toga gradom širili neugodni mirisi, a zimi su pješački koridori često plavili.

Pročitajte i ovo Pronevjera u Muzeju za umjetnost i obrt Kaznena prijava Prijevara kakva se ne pamti! Računovotkinja Muzeja za umjetnost i obrt majci prebacila 730.000 eura, a na sebe potrošila 633.000

No dio građana Trogira nezadovoljan je novim izgledom ulica u tom povijesnom gradiću.

"Dragi turisti, dođite u Trogir, grad koji je muzej sam po sebi. Ispravak: Dragi turisti, dođite u Trogir, grad kojim vlada glupost i nepromišljenost", komentirali su neki od stanovnika.

"Auuuu, idiotizam", još je jedan od komentara.

"Veliki minus za gradonačelnika koji bi ga mogao koštati mandata", zaključio je jedan građanin.

Pa iako neki od građana kažu da im je sada lakše hodati ulicom, ostatak je ogorčen. Kamen je, kažu tijekom godina nekoliko puta vađen i vraćan, ali nije dosad promijenjen. 

"Građanima stare jezgre UNESCO ne dopušta da stave klime i mijenjaju prozore koji nisu u izvornom obliku, a ovdje dolazi do kompletne rekonstrukcije znamenitosti", kažu nam čitatelji.

"Nije to toliko bilo klizavo ni labavo. Kao djeca smo ljudima zvonili i kucali na vrata i trčali onako dječje šlampavi, nikad se nismo okliznuli ni na jednu saližu (izlizani kamen)", dodali su.

Pročitajte i ovo Ilustracija Grozan slučaj Teslom sletjela u jezero i utopila se: Policija otkrila da je milijarderka bila pijana

Dozvole za radove

Zamjena popločenja u staroj jezgri Trogira dio je projekta rekonstrukcije vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava te rekonstrukcije elektroenergetske mreže koji je započeo u listopadu 2022. nakon višegodišnje pripreme dokumentacije s obzirom na zahtjevnost i osjetljivost radova, objasnili su iz Grada. Projekt je višegodišnji i podrazumijeva obnovu kompletne infrastrukture, a u prvoj fazi radovi se izvode u Kažotićevoj i Budislavićevoj ulici te kod parka Fortin.

"Konzervatorski odjel u Trogiru potvrdio je 2018. godine konzervatorski elaborat kojim je propisano preko 70 precizno definiranih konzervatorskih smjernica za provođenje ovoga projekta i to kao samo jedno u nizu tijela nadležnih za izdavanje posebnih uvjeta. Među ostalim, tim su elaboratom propisane zone arheoloških istraživanja, zone arheološkog nadzora te potpuno i djelomično očuvanje povijesnih pločnika sukladno njihovoj kategorizaciji i stanju očuvanosti. Uz to, 2020. godine izrađen je cjelovit arhitektonski snimak povijesnih pločnika najviše kategorije, a izrađen je i arhitektonski projekt za novi pločnik od novog kamena, u skladu s kulturno-povijesnim vrijednostima zaštićenog svjetskog dobra", objasnili su iz Grada Trogira.

Treba napomenuti da Grad Trogir osim što nije nadležan za izdavanje dozvola za ovakve radove, nije ni investitor u projekt. Naručitelj projekta je Agencija EKO Kaštelanski zaljev, dok su investitori Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split i HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o Zagreb, a radove će izvoditi Vodoprivreda Split d.d. Solin. 

Nadalje, iz Trogira su objasnili i da obavezu prijave radova UNESCO-u ima Konzervatorski odjel u Trogiru, odnosno Ministarstvo kulture i medija pod čijom je odjel nadležnosti. Radovi imaju dozvole konzervatora.

"Postojeće ploče bile su nekvalitetne i popucale te je odlučeno kako je ovaj projekt ujedno i dobar povod da se ploče zamjene sada te time izbjegnu ponovni radovi u doglednoj budućnosti. Treba reći da kameno popločenje Ulice bl. Augustina Kažotića nije bilo povijesno niti stoljetno, niti je vrstom kamena, obradom i tehnikom izvedeno prema pravilima struke. Popločenje datira iz 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća i falsifikat je povijesnih pločnika, stoga je već konzervatorskim elaboratom koji je prethodio projektnoj dokumentaciji, a potom Glavnim projektom iz 2019. godine, predviđena njegova zamjena novim pločnikom. Usto, staro popločenje bilo je oštećeno te je predstavljalo opasnost za prolaznike, a sada se zamjenjuje novim kvalitetnim kamenom iz trogirske okolice, iz Segeta. Manji dio pločnika koji je istraživanjem potvrđen kao povijesni će se sačuvati", objasnili su.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene